ua en ru

Рішення про імпорт російської електроенергії посилює енергозалежність України від РФ, - експерти

Рішення про імпорт російської електроенергії посилює енергозалежність України від Росії.

Рішення про імпорт російської електроенергії посилює енергозалежність України від Росії. Про це на брифінгу, присвяченому ситуації з імпортом вугілля, заявив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

У той же час, на його думку, іншого шляху вирішення енергетичної кризи в Україні, крім як шукати компроміси з Росією в питанні поставок вугілля та електроенергії, не існує.

На думку директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентина Землянського, українська влада декларує відмову від енергетичної залежності від Росії, проте в реальності ця залежність тільки зростає: якщо раніше Україна залежала від поставок російського газу, то тепер до цього додалися вугілля та електроенергія.

"На сьогоднішній день практично всі види первинних і вторинних енергоносіїв, якими є електроенергія, - весь паливно-енергетичний комплекс залежить від поставок з Росії", - сказав Землянський.

Він також розповів, до яких наслідків для країни це може призвести. Одним з результатів енергозалежності України стане скорочення обсягів генерації електроенергії, в тому числі державної.

"Далеко не факт, що імпортна електроенергія буде дешевше тієї, яка могла б бути вироблена на українських ТЕС", - вважає експерт.

"Потужність 1500 МВт, яку планується імпортувати з Росії - це 17% всієї потужності в Україні. Відповідно, українську генерацію доведеться скоротити на 17%. Крім того, посилиться деградація вугільної галузі. Наприклад, це зафіксовано в коаліційній угоді, де сказано, що нерентабельні шахти будуть закриватися", - зазначив експерт.

Землянський також вважає, що Україна може втратити статус експортера електроенергії і перетворитися в транзитну країну, як це раніше сталося в нафтопереробній промисловості.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич висловив сподівання, що українські чиновники зможуть домовитися з росіянами. Він також сказав, що, на його думку, інших варіантів, крім як купувати електроенергію та вугілля у Росії - ні.

"Не треба ілюзій і політики. Без віялових відключень наша країна цей опалювальний сезон не пройде", - вважає експерт.

Він додав, що вперше за 23 роки своєї незалежності Україна зіткнулася із загрозою проходження опалювального сезону.

Всі троє експертів висловили стурбованість обставинами появи компанії-посередника, яка повинна буде забезпечити постачання електроенергії з Росії. Землянський зазначив, що рішення Міненерговугілля про імпорт електроенергії з Росії з'явилося якраз за декілька днів до припинення відвантажень російського вугілля, налагоджених останнім часом. Він зазначив, що з початком імпорту електроенергії зростає ймовірність корупційних схем.

"Компанія, яка буде займатися імпортом ("Енергомережа", - ред.) - не дуже відома. По суті, ми бачимо зародження нового посередника. Як працюють посередники з постачання енергоносіїв з Росії - добре відомо з досвіду минулих років у газовій галузі", - сказав Землянський.

Корольчук нагадав, що коли урядом Юлії Тимошенко було укладено скандальний газовий договір, який виконувала компанія-посередник "Росукренерго", це було названо тодішнім міністром енергетики Олексієм Івченком "перемогою".

"Ми можемо отримати ще одну таку «перемогу» в особі нової компанії", - зазначив експерт.

Пізніше, після того, як стало відомо про рішення Кабінету міністрів України звільнити заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Вадима Улиду, джерело в уряді повідомило, що це рішення було прийнято не стільки з дозволу купувати електроенергію з Російської Федерації, як це було заявлено, а з-за спроби використати при цьому тіньові схеми. Дозвіл на імпорт було видано холдингової компанії "Енергомережаінвест", яку з 7 квітня 2014 очолює людина, замішаний у низці рейдерських скандалів, Дмитро Крючков. Крім того, ПРАТ "Холдингова компанія "Енергомережа" і ТОВ "Інтек Енерджі" є власниками 50% частки в створеної в листопаді 2014 року ТОВ "Енергомережа-Експорт-Трейд" (всі - Київ), якій 20 листопада 2014 року НКРЭКУ видала ліцензію на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом в обсязі до 840 млн кВт-ч у рік.

Нагадаємо, враховуючи дефіцит палива, що виник із-за неможливості його вивезення з неконтрольованих українською владою територій на сході країни, уряд України дозволив імпорт електроенергії з Росії.