ua en ru

Рішення про призупинення підписання УА з ЄС було єдино правильним, - Азаров

Рішення про призупинення підписання угоди про асоціацію України з ЄС було важке, але єдино правильне. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров виступаючи в сесійній залі Верховної ради України.

Рішення про призупинення підписання угоди про асоціацію України з ЄС було важке, але єдино правильне. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров (на фото), виступаючи в сесійній залі Верховної ради України, передає кореспондент РБК-Україна.

Перерва у переговорах з ЄС - не стратегічний, а тактичний. Про це, виступаючи у Верховній Раді, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Рішення (про перерву в переговорах з ЄС про угоду про асоціацію) це складне, але єдино можливе в цій ситуації... Це рішення продиктоване виключно тактичними причинами, що не мають стратегічного напрямку", - заявив він.

"Але ми не можемо не звертати увагу на те, що на 19% скоротилося виробництво хімічної продукції, на 14% - будівництві і на 6% в металургії, ми бачимо зменшення індексу в будівництві а 16%. Експорт в цьому році наших товарів в РФ скоротився на 2 млрд...Це не мертві цифри, вони ріжуть по-живому", - зазначив прем'єр.

Разом з тим Азаров додав, що перерва у переговорах з ЄС - це не стратегічний, а тактичний крок.

Відзначимо, що сьогодні за словами Азарова, МВФ висунув умови для надання Україні кредиту в розмірі самого обсягу цього кредиту, а саме, заморозити зарплати, підвищити ціни на енергоносії для населення, ліквідувати пільгові режими аграріям, і ряд монетарних заходів.

Також, прем'єр-міністр зазначив, що Україна буде розвивати співробітництво з усіма стратегічними партнерами, насамперед з Росією. Азаров пообіцяв, що Кабмін проведе переговори з РФ і врегульовує спірні питання.

Нагадаємо, що вчора, згідно з рішенням Кабінету міністрів № 905-р, призупинено укладення угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Крім того, Кабмін доручив МЗС разом з Мінекономіки і Мінпромполітики запропонувати ЄС і РФ утворити комісію на тристоронній основі для опрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва і напрямків торговельно-економічних відносин, розширення та сприяння міжнародній торгівлі, подальшу лібералізацію ринку, узгодження регуляторної бази для поліпшення умов здійснення підприємницької діяльності.

Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією та іншими країнами Митного союзу та державами-членами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження та зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу держави.

Ще Кабмін доручив профільним міністерствам вжити заходів, спрямованих на розвиток торгівлі, виробничої кооперації, і обмін технологіями з державами - членами СНД з метою збереження робочих місць та вирішення інших соціальних питань на основі підвищення економічної стійкості держави.