ua en ru

Рішення НКРЕКУ може збільшити залежність від російської електроенергії, - екс-міністр

Рішення Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) про припинення виплат з ДП "Енергоринок" виробникам електричної енергії, які перебувають на території, тимчасово не підконтрольній українській владі, може надати негативний вплив на роботу енергосистеми України і збільшити енергозалежність від Росії. Таку думку висловив екс-міністр енергетики України, голова "Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї" Іван Плачков.

"Старобешівська ТЕС знаходиться на непідконтрольній території, але вона працює на єдину енергосистему України. Станція забезпечена антрацитовим вугіллям, вона посилює надійність енергопостачання, в тому числі, і в районі Маріуполя. Ось ми купуємо електроенергію у Росії, 30% її надходить у зону АТО, яка не контролюється Україною. А Старобешівській ТЕС вирішили не платити. Я не бачу логіки в цьому рішенні, не розумію його. Воно прийняте на шкоду, насамперед, енергосистемі України", - зазначив Плачков.

На його думку, рішення регулятора вкрай загострить соціальну ситуацію на Донбасі. "НКРЕКУ залишила без грошей, без зарплати весь шеститисячний колектив "Донбасенерго". Україна відмовляється від частини енергетичного сектору, який працює на всю країну. Замість того, щоб консолідувати країну, ми її розриваємо", - підкреслив Плачков.

Екс-міністр енергетики України вважає, що дії регулятора можуть призвести до збільшення залежності від Росії в поставках електроенергії. "Це наднепрофесіоналізм НКРЕКУ. Це порушення законів, в тому числі по відношенню до колективу ТЕС. Чи це спецоперація якихось спецслужб, які повинні остаточно зруйнувати ПЕК України, який сьогодні ще є бюджетоутворюючим. Тому що таким чином ще більше збільшується залежність від Росії. При цьому в Росії ми купуємо електроенергію за більш високою ціною, ніж продаємо її у Крим. Якщо зупиниться Старобешівська ТЕС, тоді треба збільшити перетоки з Росії. Виходить, що купувати російську електроенергію краще, ніж у нашій станції в зоні АТО. Це - злочинна логіка. Нехай пояснять, як таким чином захищають інтереси країни", - сказав екс-міністр.

Як повідомлялося, ПАТ "Донбасенерго" звернулося до Міністерства енергетики та вугільної промисловості з проханням посприяти скасуванню НКРЕКУ постанови №158 від 2 лютого 2015 року, згідно з яким ДП "Енергоринок" зобов'язали припинити розрахунки з виробниками електроенергії, установки або енергообладнання яких знаходяться на непідконтрольної державі території.

До складу ПАТ "Донбасенерго" входить 6 структурних одиниць і 2 електростанції (Старобешівська та Слов'янська ТЕС) сумарною встановленою потужністю 2855 МВт.

ПРАТ "Енергоінвест Холдинг" 21 серпня 2013 р. перемогло в конкурсі з приватизації 60.773% акцій "Донбасенерго". Ще 25% акцій генкомпанії належить Фонду державного майна України.