ua en ru

Рішення Банку Англії підштовхнуло фунт до зростання, - аналітик

Рішення Банку Англії підштовхнуло фунт до зростання, - аналітик Фото: Банк Англії (edu.bankofengland.co.uk)

Банк залишив діючу ставку у 0,5% без змін

Одноголосне рішення правління Банку Англії про збереження процентної ставки на рівні 0,5% підштовхнуло до зростання курс національної валюти фунта стерлінгів. Про це в коментарі РБК-Україна заявила заступник директора аналітичного департаменту Альпарі Наталя Мільчакова.

"Банк Англії сьогодні оприлюднив своє рішення за процентною ставкою. Як і очікував ринок, процентна ставка була збережена на рівні 0,5%. Також без змін залишилася величина програми купівлі активів Банком Англії (держоблігації на суму 435 млрд фунтів стерлінгів і корпоративні облігації на суму 10 млрд фунтів), що також не здивувало ринок", - зазначила аналітик.

За її словами, підвищення ставки стало б несподіванкою для ринку, проте навряд чи викликало б швидке зростання курсу фунта. Зараз зовнішній вплив на Великобританію та її економіку на тлі Brexit залишається, скоріше, негативним. Зокрема, в Євросоюзі розглядається можливість обмежити для Великобританії доступ до єдиного європейського ринку товарів і послуг після того, як Brexit офіційно відбудеться (тобто після 30 березня 2019 року), якщо тільки Сполучене Королівство не вступить у митний союз з ЄС на умовах, зрозуміло, континентальної Європи, а не Англії.

Крім того, пояснила Мільчакова, аналітики IHS Markit, прогнозують, що в I кварталі поточного року зростання ВВП Великобританії може сповільнитися. У зв'язку з цим керівництво британського центробанку має намір здійснювати вже найближчим часом більш суттєвий контроль над інфляцією. Також така політика банку обумовлена публікаціями ЗМІ про можливе підвищення процентної ставки в травні поточного року, незважаючи на раніше прогнозований IV квартал.

Експерт припустила, що сьогоднішнє рішення Банку Англії свідчить про впевненість регулятора у стабілізації економіки країни.

Всі перераховані чинники не могли не позначитися на курсі фунта стерлінгів, пояснила Мільчакова.

На сьогодні курс фунта до американського долара показує впевнене зростання на 0,6%, а по відношенню до євро курс впав на 0,9%.

Однак, поки фунт стерлінгів рано розцінювати як вигідну інвестицію, оскільки ще немає повної впевненості у терміни і розмірах можливого підвищення процентної ставки.

Нагадаємо, що Банк Англії з моменту Brexit змінював ставку двічі - знизив в 2016 році з 0,5% до 0,25%, і знову підвищив до 0,5% в кінці 2017 року. Курс британського фунта до долара (пара GBP/USD) виріс з моменту Brexit до сьогоднішнього дня на 4,5%. Економіка великої Британії за цей час була цілком стабільною - мета по інфляції було виконано і навіть перевиконано (інфляція в кінці 2017 року зросла до 3%), ВВП зростав, хоча темпи зростання сповільнилися, безробіття залишається низькою. З моменту оголошення про вихід з ЄС минуло півтора року, але катастрофічних наслідків для економіки Великобританії не сталося.