ua en ru

Реконструкція бою за визволення Запоріжжя увійшла в Книгу рекордів України

Військово-історична реконструкція бою за визволення Запоріжжя, яка відбулася напередодні святкування 70-річчя звільнення міста від німецько-фашистських загарбників, здивувала своїми масштабами і учасників, і глядачів, і представників Книги рекордів України. Запорізька реконструкція увійшла в Книгу рекордів України в номінації "наймасштабніша військово-історична реконструкція часів Великої Вітчизняної війни".

"Ми зафіксували рекорд не просто за кількістю учасників реконструкції, а саме за масштабністю, оскільки у постановці бою брали участь не тільки "бійці", але і літаки, і танки, і інша техніка часів війни. Такого масштабу не було ні на одній іншій реконструкції в Україні", - зазначив офіційний представник Книги рекордів України в Запорізькій області Віталій Семенюк.

За попередніми підрахунками, подивитися на події героїчної битви за визволення Запоріжжя в жовтні 1943 р. прийшли близько 100 тис. запоріжців і гостей міста.

У самій постановці битви взяли участь більше 700 чоловік із 9 країн світу - України, Росії, Румунії, Чехії, Фінляндії, Молдови, Болгарії, Словаччини та Естонії. Була задіяна унікальна техніка часів війни: легендарні радянські танки "Т-34", німецькі танки "Пантера" і "Т-4", 8 літаків, автомобілі, мотоцикли, а також різні види стрілецької зброї, міномети, кулемети.

Реконструкція бою за визволення Запоріжжя увійшла в Книгу рекордів України

Як розповіли організатори, частина техніки була надана місцевими реконструкторами, а частина - Міністерством оборони України та кіностудією їм. А. Довженка.

Глядачам показали повітряний десант, повітряні бої, а також рукопашні сутички, артобстріли, численні настання і контрнаступу, різні маневри супротивників.

Масштабне святкування 70-річчя визволення, в рамках якого відбулася військово-історична реконструкція, пройшло за ініціативи голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Пеклушенка. Повне фінансування проекту взяв на себе запорізький бізнесмен Євген Анісімов.

"Мене переповнюють складні почуття. По-перше, масштабність, організованість, професіоналізм реконструкторів зумів передати весь трагізм війни, весь жах війни. По-друге, ми перемогли в цій війні і в цій реконструкції тому, що ми захищали нашу землю, майбутнє наших дітей", - підкреслив голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Реконструкція бою за визволення Запоріжжя увійшла в Книгу рекордів України

У визволенні Запоріжжя важливу роль зіграли підрозділу 79-ї Гвардійської стрілецької дивізії, сформованої в Томську, тому почесними гостями на святкуванні стала делегація Томської області.

"Нас вразили масштаби святкування. Ми отримали справжнє задоволення. І від губернатора Томської області, від 1 мільйона 40 жителів Томської області ми всіх запорожців вітаємо з великим святом, який ви так широко і яскраво святкувати у ці дні в Запоріжжі", - зазначив заступник губернатора Томської області Володимир Жидких.