ua en ru

Регламентний комітет Ради відхилив проект постанови про відставку Яценюка

Регламентний комітет Ради відхилив проект постанови про відставку Яценюка Фото: прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

У рішенні комітету наголошується, що постанова порушує Конституцію, закон "Про Кабінет міністрів України" та регламенту Ради

Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України відхилив проект постанови про відставку прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Про це повідомив перший заступник голови комітету Павло Пинзеник, передає прес-служба "Народного фронту".

У рішенні комітету зазначається, що відповідна постанова порушує Конституцію, закон "Про Кабінет міністрів України" та регламент Верховної Ради.

Зокрема, статтею 13 закону України "Про Кабінет міністрів України" визначено підстави, внаслідок яких настає відставка уряду: прийняття Верховною Радою резолюції недовіри Кабінету міністрів, відставка прем'єр-міністра, смерті прем'єр-міністра.

Комітет зазначає, що 16 лютого Рада розглянула проект постанови "Про відповідальність Кабінету міністрів України (щодо прийняття резолюції недовіри Кабінету Міністрів України)", який не отримав необхідної кількості голосів народних депутатів.

"Отже, по цій підставі відставка прем'єр-міністра України не настає", - наголошується в документі.

Крім того, законом "Про Кабінет міністрів України" визначено, що прем'єр має право заявити Раді про свою відставку.

"На сьогодні, у Верховній Раді України відсутня заява прем'єр-міністра України Яценюка про відставку", - заявили в комітеті.

Крім того, у комітеті підкреслили, що відставка прем'єра не може ініціюватися одним народним депутатом. Це не передбачено ні Конституцією, ні законом України "Про Кабінет міністрів України.

Таким чином, регламентний комітет пропонує голові парламенту Володимиру Гройсману повернути проект постанови суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного та розгляду на пленарному засіданні.

Нагадаємо, парламентська фракція "Блок Петра Порошенко" наполягає на відставці прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.