ua en ru

Регіонали пропонують розглянути законопроект про функціонування в Україні регіональних мов на поточному пленарному тижні

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запропонував внести до порядку денного пленарного тижня, який пройде з 15 по 18 травня, законопроект № 9073 "Про засади державної мовної політики". Про це він заявив в ході погоджувальної ради Верховної Ради України (ВР), передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Єфремова, цей законопроект повністю відповідає Європейській хартії про національні мови і мови нацменшин і враховує всі висновки висловлені раніше іноземними експертами, в тому числі Венеціанською комісією.

Нагадаємо, законопроект № 9073 зареєстрований в серпні 2011 р., передбачає функціонування, паралельно з державною мовою, традиційних регіональних мов або мов меншин. Законопроектом збережений конституційний державний статус української мови. Пунктом 1 статті 6 проекту встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому, на території Україні гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська та кримчацька.

Відзначимо, як раніше заявив Президент України Віктор Янукович, Україна найближчим часом прийме закон про дві державні мови - українську та російську.