ua en ru

Реформа ринку цінних паперів очистить банки від сміттєвих ЦП, - експерт

На балансах у деяких банків знаходиться чимало неякісних цінних паперів, зокрема, векселі, від яких фінустанови будуть змушені поступово позбуватися завдяки поточним змінам податкового законодавства. Таку думку РБК-Україна висловив колишній народний депутат, фінансист Василь Горбаль.

«На сьогодні фондовий ринок спотворений через сміттєві ЦП. Поступово учасники ринку будуть від них очищатися і переходити з позабіржового сегмента в біржовій», - прогнозує експерт.

За словами Горбаля, банківські установи вітають, зокрема, зближення фінансового та податкового обліку, яке передбачено в законопроекті №11285. «Це піде на користь банківської та всієї фінансової системи», - підкреслив він.

Нагадаємо, 6 грудня Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №11285. 13 грудня він був направлений на підпис Президенту. У документі передбачені нові правила оподаткування операцій з ЦП та деривативами. Передбачається, зокрема, введення 1,5% податку з позабіржових операцій з ЦП, зниження податку на прибуток для операцій з ЦП до 10%. У ДПСУ, яка є одним з автором законопроекту, розраховують, що ухвалені нововведення будуть сприяти детінізації фондового ринку, зменшенню оптимізацій оподаткування і т.д.