ua en ru

Розвинені країни знижують дефіцити бюджетів, ризикуючи втратити довіру інвесторів, - МВФ

Розвинені держави поступово знижують бюджетні дефіцити, що розрослись, відповідно до реалізованими програмами скорочення держвидатків. До такого висновку прийшли експерти з Міжнародного валютного фонду (МВФ), відзначивши однак, що існує серйозна загроза втрати довіри інвесторів через сам програм скорочення витрат, передає РБК з посиланням на Reuters.
При цьому, у міжнародній організації відзначили, що боротьба з дефіцитами повинна набрати обертів в наступному році, однак уже зараз очевидно, що боротися з проблемою країнам вдається різними темпами.
У той же час, експерти валютного фонду в своєму звіті "фіскального моніторингу", складеному на основі аналізу 25-ти розвинених економік світу, підкреслили, що боротьбу з бюджетними дефіцитами ведуть не тільки "багаті" країни, а й ті, що розвиваються, а також бідні держави. "Проте їх темпи відновлення виглядають значно скромніше", - наголошується в доповіді МВФ.
Повертаючись до розвинених країн, у фонді зазначають, що в поточному році слід очікувати подальшого зростання співвідношення розміру державного боргу до ВВП країни. На думку експертів, даний показник до кінця 2011 р. буде перевершувати докризові значення в середньому на 29%. "Бюджетні дефіцити, як і раніше перевищують допустимий рівень, що перешкоджає скорочення держборгу держав", - додають в МВФ. Між тим, деяким країнам все ж вдається проводити досить ефективну політику, для суттєвого скорочення держборгу до 2011р. Серед таких держав у МВФ виділяють Канаду, Ісландію, Ізраїль, Південну Корею, Швецію та Швейцарію. У той же час, різкого збільшення боргового тягаря, на думку аналітиків організації, слід очікувати в Ірландії, Греції, Іспанії, Японії та Сполучених Штатах.
У своєму попередньому подібному звіті, опублікованому в травні поточного року, МВФ попереджав розвинені економіки, що перед ними стоїть "складна" завдання відновити величину держборгу до докризового рівня. Однак якщо зазначені країни зазнають фіаско, попереджав валютний фонд, їм слід очікувати подальшого зростання державного запозичення і забути про впевнене відновлення національних економік від наслідків глобальної фінансової кризи.