ua en ru

Розвиток вугільної галузі має стати пріоритетом держполітики в енергетиці, - експерт

Розвиток вугільної галузі має стати пріоритетом держполітики в енергетиці, - експерт Фото: з відкритих джерел

За його Богданова, пріоритет українського вугілля позбавить Україну від "антрацитної залежності"

Пріоритет українського вугілля позбавить Україну від "антрацитної залежності". Про це заявив заступник голови Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України Руслан Богданов, передають "Экономические известия".

Зокрема, на думку експерта, розвиток вітчизняної вугільної галузі має стати пріоритетом державної політики у сфері енергетики.

"Розвиток вітчизняної вугільної галузі має бути пріоритетом №1. Українське вугілля – це наше майбутнє. Якщо сьогодні почнемо вкладати в наші шахти, почнемо більше піклуватися про шахтарів, це дасть нам більше вугілля, а, значить, імпортувати потрібно буде менше", - прокоментував Богданов ініціативу Ради Оптового ринку електричної енергії встановити пріоритет блоків ТЕС, що працюють на українському вугіллі марки Г.

Він вважає, що така міра буде сприяти збільшенню видобутку українського вугілля і його споживання енергетичними компаніями.

"Збільшення видобутку в свою чергу буде стимулювати компанії переводити блоки на газове вугілля. Таким чином, якщо поставимо в центр український вугілля, то позбудемося антрацитної залежності. Важливо, щоб це розуміли всі – і влада, і компанії, і контролюючі органи", - підкреслив він.

Як відомо, 20 вересня 2017 року Рада Оптового ринку електроенергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017), згідно з якою встановлюється пріоритет блоків теплової генерації, які працюють на вугіллі марки Г перед блоками, які використовують антрацит.

Антимонопольний комітет України 13 грудня поінформував про початок вивчення змін до Правил Оптового ринку електроенергії. Згідно з чинною процедурою, позитивний висновок АМКУ є необхідною умовою для затвердження НКРЕКП пріоритетності енергоблоків, що використовують українське вугілля.