ua en ru

Financial Times: нафторозвідка впала до 60-річного мінімуму в 2015 році

Financial Times: нафторозвідка впала до 60-річного мінімуму в 2015 році Фото: розвідка нафти в світі впала до мінімального рівня за 60 років

Якщо відкриття нових нафтових родовищ не прискориться, до 2035 року виникне дефіцит світових поставок

Розвідка нафтових родовищ в 2015 році впала до мінімального за більш як 60 років рівня. Про це повідомляє The Financial Times.

Так, за даними консалтингової компанії IHS, в 2015 році нафторозвідка виявила 2,8 млрд барелів нафти і супутніх рідин, що є найнижчим річним обсягом розвіданих родовищ з 1954 року і відображає зниження темпів геологорозвідувальних робіт, що відбувається на тлі прагнення нафтових компаній берегти кошти.


Повідомляється, що велика частина нових запасів нафти була знайдена на морському глибоководді, а в середньому до початку видобутку на таких родовищах проходить сім років, тому зниження результатів нафтопошукових робіт призведе до скорочення поставок до середини 2020-х років.

Разом з тим, за даними консалтингової компанії Wood Mackenzie, в останні роки велика частина приросту світового виробництва нафти припадала на вже існуючі родовища, тобто зниження темпів нафторозвідки не означає, що у світі закінчується нафта.

Щоправда в Wood Mackenzie вважають, що, якщо швидкість відкриття нових нафтових родовищ не збільшиться, це створить дефіцит світових поставок приблизно на 4,5 млн барелів на день до 2035 року, що, в свою чергу, може призвести до зростання цін на нафту і зробити світ більш залежним від наземних родовищ з уже відомою ресурсною базою.

Як повідомляє видання, виконавчий директор найбільшої в світі нафтосервісної компанії Schlumberger Пал Кібсгард у квітні заявляв, що відношення розвідки і видобутку нафти зараз настільки серйозне, що вона може "лише прискорити скорочення обсягів виробництва (нафти, - ред.) і, як наслідок, підвищити ціни".

Нагадаємо, в Ірані заявили, що обсяг експорту іранської нафти скоро досягне рівня, на якому він перебував до введення міжнародних санкцій.