ua en ru

Витрати росіян вперше за 17 років перевищили доходи

Витрати росіян вперше за 17 років перевищили доходи Фото: Росія

Сталося найпомітніше за останні три роки зниження частки витрат на товари і послуги

Згідно з даними Росстату і Центру макроекономічного аналізу і короткострокового прогнозування (ЦМАКП), вперше з 1998 року різниця між доходами і витратами громадян Російської Федерації (РФ) стала негативною, склавши 420 млрд рублів. Про це передає "Комерсант".

Так, згідно з інформацією видання, основними причинами негативного балансу є: збільшення витрат на заощадження, скорочення витрат на товари і послуги, а також швидке погашення кредитів домогосподарствами.

Також зазначається, що сталося найпомітніше за останні три роки зниження частки витрат на товари і послуги - відразу на 4% - до 71,3%.

Чисте погашення банківських боргів громадян без урахування виплат відсотків склало 5,7 млрд руб., що в балансі Росстату фактично означає збільшення заощаджень. Обсяг купівлі валюти, багато в чому із-за різкого скорочення рублевих ресурсів на руках у населення, скоротився більш ніж втричі - до 12 млрд доларів (40,7 млрд доларів в 2014 році).

Крім того, повідомляється, що саме в грудні 2015 року населення істотно скоротило покупку товарів: в грудні 2014 року на ці цілі пішло 52,4% доходів, у грудні минулого року - уже 45,6%. Залишки готівкових грошей в заощадження населення становили рік тому 21% від усіх накопичень, а в 2015 - всього 16,7%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Центробанк Росії переглянув прогноз ВВП на I квартал 2016 року. Зокрема, Центробанк очікує падіння показника на 2,5%, тоді як попередній прогноз був зниження на 2%.