ua en ru

Розрахунковий центр і Центральний депозитарій запрацюють вчасно, - НБУ

Національний банк і Комісія з цінних паперів роблять все , щоб Розрахунковий центр і Центральний депозитарій почали працювати вчасно, з 12 жовтня поточного року. Про це повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова .

Вона запевнила, що вся нормативна та технічна база практично готові, забезпечена інфраструктура ринку , учасники отримали необхідні ліцензії. «Ми відпрацювали всі правила, за якими сьогодні ринок працюватиме , провели дуже багато семінарів. Ми спільно з Комісією, на базі своєї банківської академії збирали торговців, зберігачів, представників банків, проводили виїзні засідання. У нас була конференція в Севастополі з IT-технологій, там було теж дуже багато часу присвячено саме старту роботи нової фондової площадки», - сказала Щербакова.

За її словами, практично всі цінні папери вже передані до Нацдепозитарію, тому перехід обліку та розрахунків на новий майданчик не викличе проблем. «Ми дуже щільно співпрацюємо з Комісією з цінних паперів, знаємо, що фактично вже 9 тис. випусків глобальних сертифікатів передано в національний депозитарій, залишилося тільки 50 випусків. Це так звані «блакитні фішки», які найбільш активно торгуються сьогодні на всіх фондових майданчиках. Нас комісія повідомила, що було рішення прийнято про передачу в саму останню чергу , щоб не зупинити роботу ринку, це буде вироблено 10 числа, а 12-13 будуть проведені всі технічні речі вже самим центральним депозитарієм та зберігачами», - сказала представник НБУ.

Щербакова також запевнила, що НКЦПФР проводить активну роботу з ліцензування зберігачів, оскільки новий закон «Про депозитарну систему України» вимагає отримати нові ліцензії: «Комісія вже видала 184 ліцензії, і зараз 120 пакетів документів знаходиться на розгляді. У їхніх планах до кінця наступного тижня всі зазначені ліцензії будуть видані , і хранителі отримають доступ до роботи ринку».