ua en ru

Раді рекомендують створити Єдиний портал повідомлень про корупцію

Раді рекомендують створити Єдиний портал повідомлень про корупцію Фото: Верховна рада (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Антикорупційний комітет рекомендує ухвалити відповідний проект закону

Верховній раді рекомендують створити Єдиний портал повідомлень про корупцію. Комітет з питань антикорупційної політики рекомендує ухвалити відповідний законопроект №3450 за основу.

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Ради.

У комітеті пояснили, що даний законопроект має спростити і оптимізувати роботу із повідомленнями і перевірками інформації, наведеної у повідомленнях викривачів щодо можливої корупції.

Підкреслюється, що згідно із законом "Про запобігання корупції", регулярні канали повідомлення про корупційні дії мали би створити всі органи влади, але це потребує великих витрат з державного бюджету.

"Замість цього пропонується створити так званий Єдиний портал повідомлень про корупцію, з яким матимуть можливість у цілодобовому вільному доступі працювати як викривачі, так і уповноважені суб’єкти із запобігання корупції у різних органах. Таке рішення дозволить зекономити бюджетні кошти", - зазначається у повідомленні.

Крім того, НАЗК просило звільнити відомство від обов’язку вступати в судові справи на боці викривача або третьої особи через недостатню кількість працівників для виконання таких функцій в масштабах країни. Законопроектом пропонується передати дану функцію системі безоплатної юридичної допомоги.

"Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній раді прийняти проект закону №3450 за основу, передбачивши можливість внесення змін до закону "Про запобігання корупції", що стосуються вдосконалення захисту викривачів, але не передбачені у редакції першого читання", - вказано у повідомленні.

Нагадаємо, 1 січня набрав чинності закон про викривачів корупції.

Як писало РБК-Україна, анонсувалося, що в парламент внесуть окремий законопроект про кримінальну відповідальність викривачів корупції.