ua en ru

У Раді закликали НАБУ перевірити законність отримання коштів Лещенком на покупку квартири

У Раді закликали НАБУ перевірити законність отримання коштів Лещенком на покупку квартири Фото: Павло Пинзеник

Правоохоронні органи повинні перевірити законність отримання коштів народним депутатом від БПП Сергієм Лещенком, які він витратив на покупку квартири в центрі Києва, а також механізм самого придбання нерухомості. Про це депутат парламенту від "Народного фронту", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань Регламенту та організації роботи парламенту Павло Пинзеник заявив журналістам в кулуарах ВР.

"Це питання правоохоронних органів - з'ясувати походження коштів пані Олени Притули, виплачені з них належним чином податки. Ще один момент, який викликає сумніви - ринкова вартість квартири, заявлена у відкритих джерелах, становить близько півмільйона доларів США. Разом з тим, сама ціна покупки (у договорі) заявлена порядку близько 300 тисяч доларів США, що очевидно є нижче ринкової ціни. У цьому випадку виникає питання про відповідні визначення обсягу оподаткування прибутковим податком з громадян і збором у Пенсійний фонд", - заявив Пинзеник, зазначивши, що згідно із законом, при купівлі квартири повинні сплачуватися податки, зокрема, збір у Пенсійний фонд, який залежить від оцінної вартості нерухомості.


"Я думаю, що після того, як Сергій Анатолійович повернеться з Тбілісі, він пояснить громадськості окремі деталі, оскільки те, що він висвітлив на своїй сторінці у "Фейсбуці", напевно, не задовольняє відповіді на всі питання", - додав депутат.

Також, за словами Пинзеника, Лещенко повинен був би в декларації про доходи вказати доходи своєї цивільної дружини, якщо "вони ведуть спільне господарство, незалежно від того, який статус мають їхні стосунки". "Наскільки я зрозумів з пояснень Сергія Анатолійовича, про такі відносини йде мова тільки в розрізі 2016 року. Остання декларація, яка подавалася народними депутатами, була за підсумками 2015 року", - зазначив нардеп.

За словами Пинзеника, Національне антикорупційне бюро має встановити, чи є у складі дій Лещенка яке-небудь правопорушення. "Тут може йтися як про адміністративне правопорушення, так і про правопорушення у фінансовій сфері. Але в гіршому випадку мова може йти про кримінальне правопорушення, і тоді це може предметом розслідування Національного антикорупційного бюро", - підкреслив депутат.