ua en ru

Раді пропонують заборонити росіянам володіти в Україні підприємствами природних монополій

Народні депутати від "Народного фронту" пропонують внести зміни в закон "Про природні монополії", заборонивши громадянам Росії володіти підприємствами, які відносяться до природних монополій. Про це на брифінгу повідомив ініціатор законопроекту, голова підкомітету держбезпеки комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Андрій Левус, передають прес-служба НФ.

"Російські компанії продовжують нарощувати свою присутність в нашій країні. Щоб уникнути подібних дій і мати моральне право вимагати від Європи і цивілізованого світу санкцій, Україна сама повинна робити рішучі кроки в боротьбі проти агресора", - зазначив Левус.

"Ми підготували законопроект, згідно з яким російському олігархічному окупаційному бізнесу буде заборонено володіти українськими обленерго, облгазами та іншими природними монополіями", - додав він.

Зокрема, нардеп зазначив, що на сьогодні російський олігарх Олександр Бабаков володіє десятьма українськими обленерго: "Цей чоловік - депутат Держдуми РФ, який особисто голосував за анексію Криму та фінансував сепаратистський рух".

За словами Левуса, розробленим законопроектом передбачається обов'язкове визначення кінцевого власника перед приватизацією будь-якого об'єкта, що належить до переліку природних монополій. І якщо бенефіціар буде визнаний російським резидентом - то приватизація такими суб'єктами бізнесу буде заборонена.

Нагадаємо, 18 березня Рада відмовилася скасувати заборону російських серіалів.