ua en ru

Раді пропонують збільшити акциз на пиво і вино на 100%, на сигарети і горілку - на 30%

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді України збільшити ставки акцизу на пиво, слабоалкогольні напої та кріплені вина на 100%, на сигарети з фільтром та міцні алкогольні напої - на 30%.

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді України збільшити ставки акцизу на пиво, слабоалкогольні напої та кріплені вина на 100%, на сигарети з фільтром та міцні алкогольні напої - на 30%. Про це йдеться у законопроекті № 4490-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби, алкогольні напої та пиво)", текст якого розміщений на сайті ВР.

ніціювали законопроект нардепи Леся Оробець ("Батьківщина"), Валерій Дубіль ("Батьківщина"), Юрій Вознюк("Батьківщина"), Лілія Гриневич ("Батьківщина "), Тетяна Бахтеєва (Партія регіонів), та Михайло Головко ("Свобода") та Юрій Дерев'янко (позафракційний).
"Законопроектом пропонується підвищити ставки акцизного збору на тютюнові вироби, алкогольні, слабоалкогольні напої та пиво з метою забезпечення подальшого збільшення реальних цін на тютюнові вироби для закріплення тенденції до зменшення вживання алкоголю та тютюну в Україні, що також дасть можливості отримати додаткові надходження до бюджету", - йдеться в пояснювальній записці до документу .

Так, законопроект пропонує змінити схему нарахування ставки акцизу на пиво відповідно до положень Директиви 92/84/ЕЕС від 19 жовтня 1992 р., встановивши її в гривнях на 1 літр 100-відсоткового спирту в кінцевому продукті та в розмірі 36 грн, що відповідає мінімальній ставці ЄС з урахуванням інфляції.

Також пропонується збільшити ставки акцизного податку на алкогольні напої групи 2207 (спирт етиловий та iншi спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки, денатурованi, будь-якої концентрацiї) та 2208 (спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки, лікери та інші напої, що містять спирт) до рівня мінімальних ставок, встановлених директивою Європейського союзу 92/84/ЕЕС у розмірі 71,5 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту та 5,85 грн на 1 літр кріплених вин.

Крім того, документ пропонує збільшити ставку оподаткування для слабоалкогольних напоїв, що належать до товарної групи 2208 (спирт етиловий неденатурований з концентрацiєю спирту менш як 80 об.%; спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки, лікери та інші напої, що містять спирт), які визначаються чинним законодавством як алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 1,2 до 8,5% об'ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 куб. см, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю до 113 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту. Також пропонується збільшити до 113 грн ставку податку на вина, одержані зі сушеного винограду і приготовлені з використанням ароматичних рослин чи речовин, які виготовляються з додаванням спирту.

Крім того, законопроект пропонує збільшити ставки специфічного акцизного збору на сигарети без фільтру. Адвалерну ставку на сигарети пропонується повернути на той рівень, який був чинним в Україні у 2010-2012 рр., а саме 25 %. Для недопущення штучного заниження ціни сигарет з метою зменшення суми акцизних виплат пропонується встановити мінімальне акцизне податкове зобов'язання на рівні 300 грн на 1000 сигарет, що на 29% вище чинного рівня мінімального акцизного податкового зобов'язання на сигарети з фільтром.

"Для того, щоб курці сигарет не переходили на інші види тютюнових виробів, ставки на 1 кг цих виробів пропонується встановити на рівні мінімального акцизного податкового зобов'язання на 1000 сигарет", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Загалом запропоновані зміни означають збільшення ставок акцизу: на сигарети без фільтру, пиво, слабоалкогольні напої, кріплені вина - приблизно на 100%, на сигарети з фільтром та міцні алкогольні напої - приблизно на 30%.

На думку авторів законопроекту, у разі набуття чинності нових ставок з 1 травня 2014 р. надходження до державного бюджету України протягом 2014 р. додатково збільшаться приблизно на 4 млрд грн.