ua en ru

Раді пропонують дозволити затримувати на 30 днів людей, підозрюваних у тероризмі

Народні депутати Андрій Кожем'якін (з фракції "Батьківщина") та Микола Паламарчук (фракція "Удар") пропонують Верховній Раді України дозволити запобіжне затримання особи, що бере учать у терористичній діяльності на Донбасі, строком до 30 днів.

Народні депутати Андрій Кожем'якін (фракція "Батьківщина") та Микола Паламарчук (фракція "Удар") пропонують Верховній Раді України дозволити запобіжне затримання особи, що бере учать у терористичній діяльності на Донбасі, строком до 30 днів. Про це йдеться у законопроекті № 4247а "Про заходи щодо забезпечення запобіжного затримання осіб, що беруть участь у терористичній діяльності", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Згідно з законопроектом, запобіжне затримання особи здійснюється на підставі погодженої прокурором постанови начальника органу внутрішніх справ або органу служби безпеки з метою недопущення та припинення злочинних посягань терористичної спрямованості, які вчинюються на території Донецької або Луганської областей терористичним групами, під час проведення антитерористичної операції.

"За наявності достатніх даних, які дають підстави підозрювати особу у готуванні або вчиненні тяжких або особливо тяжких злочинів у складі терористичної групи на території Донецької або Луганської областей терористичним групами, начальник органу внутрішніх справ або органу служби безпеки вправі затримати таку особу терміном до 30 діб", - йдеться в законопроекті.

Проте, згідно з законом, запобіжне затримання не застосовується до вагітних жінок, жінок старше 55 років та жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років, інвалідів I групи, чоловіків старше 60 років, а також до осіб, які не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність.

Право дачі санкції на запобіжне затримання мають Генеральний прокурор України, прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя та прирівняні до них прокурори, їх заступники, а також прокурори міст та районів.

Про запобіжне затримання не пізніше 24 годин з моменту затримання повідомляється слідчий суддя. Затримана особа має право оскаржити постанову про запобіжне затримання до суду. Така скарга розглядається слідчим суддею.

Також, цей закон матиме превентивне значення для інших регіонів, у яких може виникнути аналогічна ситуація.

"Зараз терористи взяли за звичку вести вогонь з вікон звичайних житлових будинків, вони масово встановлюють на дахах зенітні установки та розрахунки з ПЗРК, переміщуються поряд з автомобілями мирних громадян, розуміючи, що ніхто з силовиків не буде вести вогонь по прикритій "живим щитом" цілі, не говорячи вже про те, що у багатьох вояків там проживають родичі", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Як зазначають актори законопроекту, прийняття даного документу сприятиме захисту конституційних прав та свобод громадян, суспільства та держави від злочинних посягань терористичної спрямованості, які вчинюються на території Донецької або Луганської областей терористичним групами, під час проведення антитерористичної операції.