ua en ru

Раді пропонують дозволити ЦВК утворювати виборчі дільниці за кордоном у місцях компактного проживання українців

Народні депутати Олег Панькевич (ВО "Свобода") , Михайло Хміль (ВО "Батьківщина"), Валерій Пацкан ("Удар") та ін. пропонують Верховній Раді України дозволити Центральній виборчій комісії утворювати виборчі дільниці за кордоном у місцях компактного проживання громадян України.

Народні депутати Олег Панькевич (ВО "Свобода") , Михайло Хміль (ВО "Батьківщина"), Валерій Пацкан ("Удар") та ін. пропонують Верховній Раді України дозволити Центральній виборчій комісії утворювати виборчі дільниці за кордоном у місцях компактного проживання громадян України. Про це йдеться в законопроекті № 4595 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення голосування за кордоном", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує внести доповнення до статті 22 "Про вибори народних депутатів України", згідно з якими за кордоном можуть створюватися тимчасові виборчі дільниці при українських інформаційно-культурних центрах, освітніх закладах, земляцьких общинах, інших громадських об'єднань українців за місцем компактного проживання громадян України.

"Такі виборчі дільниці утворюються Центральною виборчою комісією за поданням Міністерства закордонних справ України, внесеним на підставі поданих до відповідної територіальної закордонної дипломатичної установи України звернень зазначених громадських об'єднань на основі не менш як 500 клопотань громадян України про відкриття виборчої дільниці за місцем їх компактного проживання в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці відповідної іноземної держави", - йдеться у законопроекті.

Такі громадські об'єднання повинні сприяти в організації утворення і розміщення таких дільниць, матеріально-технічному та організаційному забезпеченні виборчого процесу.

Також документ передбачає внесення доповнення до статті 7 закон України "Про Державний реєстр виборців", згідно з якими орган ведення Реєстру, у разі відповідного звернення виборця, має право може тимчасово змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси.

"Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі, а в разі подання закордонній дипломатичній установі за місцем проживання чи перебування виборця за кордоном - не пізніше 15 днів до дня голосування", - йдеться у законопроекті.

"Прийняття цього законопроекту допоможе забезпечити розширення для громадян України, які проживають за межами держави, можливостей реалізації гарантованих їм Конституцією України виборчих прав", - йдеться у пояснювальній записці до документу.