ua en ru

Раді пропонують дозволити громадянам України змінювати по-батькові на власний розсуд

Народний депутат з фракції "Удар" Валерій Пацкан пропонує Верховній Раді України дозволити громадянам України змінювати по-батькові на власний розсуд.

Народний депутат з фракції "Удар" Валерій Пацкан пропонує Верховній Раді України дозволити громадянам України змінювати по-батькові на власний розсуд. Про це йдеться у законопроекті № 4674 "Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

опроект пропонує внести доповнення до статті 295 Цивільного кодексу України, згідно якими фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище, ім'я та/або по батькові.

Особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище, ім'я або по батькові за згодою батьків або опікуна.

Також із законопроекту пропонується виключити положення, згідно з яким особа, яка досягла 14 років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком свого власного імені або виключення відомостей про нього як батька дитини з актового запису про її народження.

"Необхідність прийняття проекту закону зумовлена необхідністю виконання рішення Європейського суду з прав людини від 16 травня 2013 р. у справі "Гарнага проти України" (Garnaga v. Ukraine, заява № 20390/07)... На відміну від можливості змінити власне ім'я і прізвище чинне законодавство України прямо не передбачає право особи змінювати на власний розсуд своє по батькові. Відтак, з метою виконання вказаного рішення Європейського суду та недопущення аналогічного порушення в майбутньому існує необхідність внесення змін до чинного законодавства України", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту .