ua en ru

Раді пропонують прийняти закон для відновлення діяльності "Чорноморнафтогазу"

Раді пропонують прийняти закон для відновлення діяльності "Чорноморнафтогазу" Фото: "Чорноморнафтогаз" (УНІАН)

ВР пропонують передбачити тимчасове зняття арештів з майна "Чорноморнафтогазу"

У Верховній раді України зареєстрували законопроект №8338 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз". Документ було внесено у парламент 8 травня 2018 року.

Суть законопроекту

Пропонується встановити, що на період тимчасової окупації України ДАТ "Чорноморнафтогаз" відкриває поточний рахунок із спеціальним режимом використання для:

  • проведення розрахунків по забезпеченню виробничої, інвестиційної діяльності, діяльності по захисту майнових прав та законних інтересів в судах (арбітражах);
  • погашення заборгованості за договорами, укладеними до початку тимчасової окупації території України, яка підтверджена судовим рішенням, що набрало законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження, а також заборгованості перед бюджетом.

Рахунок відкриватиметься в уповноваженому банку, визначеному Кабінетом міністрів України за пропозицією Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Також законопроектом пропонується передбачити тимчасове зняття арештів з майна товариства.

Заборгованість "Чорноморнафтогазу"

Станом на початок 2014 року "Чорноморнафтогаз" був одним з найбільших підприємств паливно-енергетичного комплексу, яке забезпечувало розробку шельфу Чорного та Азовського морів та видобувало близько 2 млрд куб. м природного газу. 100% акцій товариства знаходяться в статутному капіталі НАК "Нафтогаз України", яке є його єдиним акціонером. Однак, 17 березня 2014 року нелегітимною Верховною радою Республіки Крим прийнято постанову, якою "встановлено", що все рухове і нерухоме майно товариства є власністю "Республіки Крим".

В результаті зазначених дій Товариство втратило доступ до більшості родовищ корисних копалин та виробничих активів, розташованих на території АР Крим, а також до первинної бухгалтерської, податкової та фінансової документації підприємства за період до початку тимчасової окупації території України.

Незаконне захоплення Російською Федерацією активів ДАТ практично унеможливило нормальне ведення ним господарської діяльності.

"З огляду на це, станом на 31.04.2018 кредиторська заборгованість Товариства, яка підтверджена рішеннями судів, складає близько 500 млн грн. і має тенденцію до збільшення внаслідок нарахування кредиторами інфляційних сум та відсотків річних. При цьому щодо товариства відкрито 65 виконавчих проваджень на загальну суму біля 350 млн грн. та накладено арешти на кошти і майно", - наголошується у пояснювальній записці.

Сказано, що заборгованість виникла за договорами, укладеними до тимчасової окупації території України, а їх невиконання є наслідком захоплення активів товариства у Криму.

Підкреслюється, що товариство на сьогодні фактично позбавлене можливості оперативного фінансування та регулювання розробки його родовищ, перш за все Стрілкового газового родовища.

Слід зауважити, що ДАТ "Чорноморнафтогаз" є єдиним підприємством в Україні, яке має досвід видобування вуглеводнів з морського шельфу та спеціалізується саме на такій діяльності. У зв'язку з чим автор законопроекту - представник президента у ВР, нардеп від фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Луценко наголосила, що відновлення його повноцінної роботи є стратегічно важливим для забезпечення енергетичної безпеки України.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко підписав закон про стабілізацію роботи "Чорноморнафтогазу" у Криму, яким накладається мораторій на початок банкрутства компанії до 2019 року.