ua en ru

Раді пропонують відмінити акцизний податок на операції з векселями

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Володимир Ар'єв пропонує Верховній Раді України відмінити акцизний податок на операції з векселями для вільного обігу корпоративних векселів.

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Володимир Ар'єв пропонує Верховній Раді України відмінити акцизний податок на операції з векселями для вільного обігу корпоративних векселів. Про це йдеться у законопроекті № 4548 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів (щодо операцій з векселями)", текст якого розміщений на сайті ВР.

"Для корпоративних векселів не існує організованого ринку. Вони є специфічним інструментом і не можуть торгуватися за правилами емісійних цінних паперів. Жодна біржа в Україні не має спеціального Порядку торгів векселями та не здійснює операцій з купівлі-продажу векселів. Отже, введення акцизу на операції з корпоративними векселями на фондовому ринку (згідно чинного законодавства) є дискримінаційною мірою, оскільки за відсутністю біржового ринку під податок підпадають усі операції з векселями на фондовому ринку... Це не сприяє розвитку а ні фондового ринку, а ні цивілізованого вексельного обігу, а ні економіки країни", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Законопроект передбачає забезпечення вільного обігу корпоративних векселів шляхом відміни акцизного податку на операції з векселями.

"Запровадження норм законопроекту сприятиме забезпеченню умов для формування фінансових ресурсів, достатніх для виконання конституційно закріплених функцій держави, дозволить збільшити надходження до бюджету завдяки розвитку економіки", - йдеться у пояснювальній записці до документу.