ua en ru

Раді пропонують позбавити пенсій службовців за незаконні рішення проти учасників Євромайдану

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Валерій Сушкевич пропонує Верховній Раді України позбавляти пенсій посадових осіб, які здійснювали незаконні дії або приймали незаконні рішення щодо учасників Євромайдану

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Валерій Сушкевич пропонує Верховній Раді України позбавляти пенсій посадових осіб, які здійснювали незаконні дії або приймали незаконні рішення щодо учасників Євромайдану. Про це йдеться у законопроекті № 4516 "Про внесення змін до деяких законів України щодо позбавлення права на спеціальні пенсії та одноразову грошову допомогу посадових (службових) осіб, звільнених за порушення присяги, Конституції та законів України", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує доповнити норми статті 50-1 закону України "Про прокуратуру", статей 5, 9 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", статті 15 закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", статей 136, 138, 139 закону України "Про судоустрій і статус суддів" положеннями, згідно з якими посадові особи, які під час проходження служби впродовж листопада 2013 р. - лютого 2014 р. брали участь в охороні громадського порядку, виконанні інших завдань під час проведення акцій громадського протесту в Україні та інших масових заходів в цей час, а також у розслідуванні злочинів стосовно учасників таких акцій протестів чи здійсненні правосуддя, і щодо яких за результатами службового розслідування встановлено факт порушення ними присяги, Конституції чи законів України в цей період, позбавляються права на спеціальне пенсійне забезпечення та одноразову грошову допомогу при звільненні.

Крім того, пропонується доповнити перелік причин припинення відставки судді (наслідком якого є припинення виплати щомісячного довічного грошового утримання) фактом "порушення присяги", незалежно від терміну його виявлення шляхом проведення відповідного службового розслідування.

"Прийняття законопроекту дозволить запобігти використанню права на додатковий соціальний захист посадовими (службовими) особами, винними у порушенні присяги, Конституції та законів України", - зазначає автор законопроекту у пояснювальній записці.