ua en ru

У Раді вимагають від податківців оприлюднити суми втрат від корупції в Одеському порту

У Раді вимагають від податківців оприлюднити суми втрат від корупції в Одеському порту Фото: Віталій Купрій (facebook.com vitaliy.kupriy)

Нардеп Купрій вимагає ознайомити його з ходом "буксирної справи" в Одеському порту

Народний депутат України, заступник голови комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, член партії УКРОП Віталій Купрій подав депутатський запит начальникові Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області з вимогою ознайомити його з ходом "буксирної справи" в Одеському морському торговому порту (ОМТП). Про це депутат повідомив в соціальній мережі Facebook.

"Я вимагаю назвати мені попередньо розраховану суму завданих державному бюджету України збитків у вигляді недоотриманих податків, а також повідомити, на якій стадії досудове розслідування вказаного кримінального провадження, та чи вручені в його рамках повідомлення про підозру", - написав Купрій.

Депутат зазначив, що про "буксирну справі" дізнався зі ЗМІ. Так, журналісти з'ясували, що через фірми "Екофлот" і "Укрфлот-сервіс" керівники порту нібито отримували неправомірну вигоду, щомісяця завдаючи збитки державі на суму мінімум 3-4 млн гривень. Цим фірмам порт здавав в оренду два з 12-та буксирів за істотно заниженими орендними ставками, а прибуток від роботи цих буксирів отримували засновники фірм, близькі до керівництва ОМТП, писали журналісти.

Купрій зазначає, що прокуратура Одеської області почала досудове розслідування цієї справи, але він побоюється, що "історія буде замята, як нерідко трапляється в нашій країні".

ОМТП – один з найбільших портів Чорноморсько-Азовського басейну. Загальне управління портом і контроль за судноплавством в його акваторії здійснює Одеська філія Державного підприємства "Адміністрація морських портів України".

Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що українські порти є неконкурентними з точки зору зборів і якості роботи, і завдання уряду – змінити ситуацію в морських портах.