ua en ru

Рада внесла зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування доходів іноземних інвесторів

Рада внесла зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування доходів іноземних інвесторів Фото: Верховна Рада України (УНІАН)

За документ після декількох невдалих спроб проголосували 236 депутатів Ради

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому у першому читанні законопроект №7052 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів нерезидентів-інвесторів у цінні папери". За документ після декількох невдалих спроб проголосували 236 депутатів Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, що спочатку документ за основу та в цілому підтримали лише 180 парламентарів. Після цього спікер ВР Андрій Парубій запропонував проголосувати за документ лише за основу. Однак і цю пропозицію підтримали лише 208, 209, 218 нардепів. Після ряду невдалих голосувань до нардепів звернувся голова Кабінету міністрів України Володимир Гройсман, який підкреслив технічний характер законопроекту і закликав депутатів підтримати проект в цілому.

Так, метою внесення змін до окремих положень Податкового кодексу України є необхідність врегулювати питання та прибрати різночитання щодо звільнення від оподаткування доходів іноземних інвесторів, отриманих від операцій з державними та облігаціями місцевих позик та доходів, які виникають за гарантованими державою або відповідною місцевою радою запозиченнями.

Зокрема, прийняття закону дозволить звільнити від податку на доходи нерезидента:

  • доходи іноземного інвестора на державні цінні папери та облігації місцевих позик, що виплачуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, або їх емітентом;
  • доходи іноземного інвестора від операцій з борговими цінними паперами, виконання зобов’язань за якими забезпечено державними або місцевими гарантіями, якщо такі доходи виплачуються відповідним гарантом.

Нагадаємо, сьогодні президент України Петро Порошенко назвав способи залучити інвестиції в країну. "Земельний ринок і приватизація - два надійних способу швидко залучити в Україну гідний обсяг інвестицій", - зазначив президент.