ua en ru

Рада включила до порядку денного відміну депутатської недоторканністі

Рада включила до порядку денного відміну депутатської недоторканністі

Народні депутати включили до порядку денного президентський законопроект №1776 "Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів)". За відповідне рішення проголосували 297 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Так, даний законопроект виключає зі статті 80 Конституції України положення, згідно з яким, народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, та що нардепи не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Крім того, до стаття 129 Конституції України вноситься норма, згідно з якою "притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах".

"Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення", - йдеться у документі.

Разом з тим, у статті 126 Конституції України пропонується передбачити, що суддя не може бути затриманий без згоди Вищої ради юстиції, а не політичного органу - Верховної Ради України, та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом.

При цьому такий імунітет судді не поширюватиметься на випадки затримання при вчиненні суддею або безпосередньо після вчинення ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи.

Передбачається, що цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статті 126 Конституції України.

"Більшість тих, хто сидить тут у сесійній залі, обіцяли на виборах своїм виборцям скасувати недоторканність. Більшість нинішніх депутатів стверджували, що депутатська недоторканність не є для них основним мотивом обрання... На підставі статті 93 і статті 154 Конституції України, Президент України Петро Порошенко вносить на розгляд парламенту проект закону про внесення змін до Конституції в частині скасування недоторканності народних депутатів і суддів. Цей законопроект визначений як першочерговий для розгляду", - заявив народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко", представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів під час подання даного документа в парламенті.

За його словами, імплементація закону не потребує проведення Всеукраїнського референдуму і додаткових коштів з державного бюджету.

Нагадаємо, сьогодні, 16 січня 2015 р., Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради України проект закону про скасування депутатської та суддівської недоторканності.