ua en ru

Рада звільнила суддів КСУ

Народні депутати підтримали проект постанови № 4076 "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного суду України присяги судді".

Народні депутати підтримали проект постанови № 4076 "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного суду України присяги судді". За відповідне рішення проголосували 307 народних депутатів.

"30 вересня 2010 року Конституційний суд України виніс рішення N 20-рп/2010, яким в неконституційний спосіб, присвоївши повноваження Верховної Ради України, змінив Конституцію України. Цим рішенням Конституційний суд України порушив основоположний конституційний принцип народовладдя, змінив конституційний лад України, порушив конституційний принцип поділу влади", - йдеться в постанові.

Тому, депутати звільнили за порушення присяги суддів КС, які були призначені за квотою Ради, а саме: Анатолія Головіна, Михайла Колоса, Марія Маркуш, В'ячеслава Овчаренка та Олександра Пасенюка.

Також депутати доручили в. о. Президента України "звільнити за порушення присяги суддів КСУ, які були призначені за квотою Президента України: Бауліна Юрія та Сергія Вдовиченка.

Крім того, Рада доручила Раді суддів України у триденний термін скликати позачерговий з'їзд суддів України, на якому розглянути питання звільнення за порушення присяги суддів КС, які були призначені з'їздом суддів України: Бринцева Василя, Михайла Гультая Михайла Запорожця, Олега Сергійчука та Наталію Шаптало.

Також депутати звернулися до ГПУ з проханням порушити кримінальну справу і притягнути до відповідальності суддів КСУ, винних у порушенні Конституції і скасування конституційної реформи.