ua en ru

Рада повернула в комітет основні напрями бюджетної політики на 2016 р

Рада повернула в комітет основні напрями бюджетної політики на 2016 р Фото: Верховна Рада

Документ направлений на підготовку до повторного розгляду

Верховна Рада України з другої спроби повернула проект постанови № 2623 "Про основні напрями бюджетної політики на 2016 р." в профільний парламентський комітет з питань бюджету. За відповідне рішення проголосували 211 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Під час першого голосування за цей проект проголосували лише 219 нардепів.

Документ направлений на підготовку до повторного розгляду.

"Є такий спільний настрій, щоб доопрацювати цей законопроект та внести його на розгляд повторно, правильно я розумію? Пропозиція буде наступна: повернути в комітет дану резолюцію, там її доопрацювати,і таким чином ми зможемо прийняти узгоджену резолюцію на базі тої, яка була на розгляді сьогодні", - заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

За словами міністра фінансів України Наталія Яресько, ключовими завданнями бюджетної політики на 2016 р. пропонується визначити утримання граничного обсягу дефіцитів державного бюджету у межах 3% ВВП.

"Частку перерозподілу ВВП через зведений бюджет на рівні не нижчому, ніж враховано у державному бюджеті на 2015 р., на сьогодні це 33,5%, скорочення боргового навантаження на економіку, у тому числі за рахунок фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів України, що дозволить рефінансування борги, замінюючи існуючі позики на дешевші запозичення з більш довгим періодом погашення. Так, за рахунок проведення реструктуризації державного боргу, що допоможе зменшити виплати, пов'язані з його обслуговуванням у найближчі роки",- заявила Яресько.

У соціальній сфері, за її словами, пріоритетом бюджетної політики у 2016 р., буде соціальна підтримка громадян.

"Уряд проводитиме цю політику відповідально, не збільшуючи тиск на державні фінанси. Зокрема, підвищення мінімальної заробітної плати та посадового оклади працівникам буде відбуватись на економічно обґрунтованими рівні і встановлення розміру прожиткового мінімуму та його забезпечення ґрунтуватиметься на темпах зростання реального сектору економіки",- заявила Яресько.

Згідно пояснювальній записці, проект державного бюджету України на 2016 р. буде враховувати проведення ефективної бюджетно-податкової політики, дотримання жорсткої фінансової дисципліни, підвищення рівня прозорості та раціональності бюджетного процесу", - йдеться в пояснювальній записці.

Як відзначають розробники постанови, "передумовами формування проекту Державного бюджету України на 2016 р. стане економічне відновлення, подолання бідності, сталий розвиток суспільства, забезпечення пріоритетного спрямування бюджетних коштів на розвиток озброєння та військової техніки, розроблення та впровадження їх нових зразків, проведення структурних реформ в основних галузях економіки та сферах діяльності, встановлення сприятливих умов для ведення бізнесу, отримання енергонезалежності, розвиток освіти та науки".

Згідно з проектом постанови, під час визначення основних напрямів бюджетної політики на 2016 р. враховані такі основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2016 рік:

- валовий внутрішній продукт номінальний - 2 трлн 106,1 млрд грн;

- валовий внутрішній продукт реальний, темпи зростання - 2%;

- індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) - 9%;

- індекс цін виробників (грудень до грудня попереднього року) - 12%;

- рівень безробіття населення у віці 15-70 років, визначений за методологією Міжнародної організації праці, - 9,9%;

"Зазначені макроекономічні показники будуть уточнені за результатами звітності першого півріччя 2015 р.", - заявила Міністр фінансів України Наталія Яресько під час доповіді з трибуни Верховної Ради України.

Нагадаємо, раніше сьогодні Рада провалила звіт про виконання держбюджету на 2014 р.