ua en ru

Рада вдосконалила документування біженців

Рада вдосконалила документування біженців Фото: Верховна Рада України

Видача посвідчення біженця буде відбуватися протягом 15 днів

Верховна Рада України (ВРУ) вдосконалила процедуру документування осіб, які визнані біженцями або особами, які потребують додаткового захисту в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідний проект закону №3155 "Про внесення змін до Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" у другому читанні підтримали 234 депутати.

Зазначається, що проект закону розроблено з метою забезпечення приведення термінів оформлення і видачі посвідчення біженця, визначених статтею 10 чинного Закону у відповідність з законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Так, статтею 33 закону про реєстр визначено, що зазначений документ оформляється і видається протягом 15 робочих днів з дати прийняття рішення про визнання іноземця або особи без громадянства біженцем в Україні.

Разом з тим Державної міграційної служби України у випадку виявлення описок в рішеннях про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, прийнятих в тому числі до набрання чинності цим Законом, пропонується надати повноваження приймати рішення про внесення виправлень у зазначені рішення.

"У разі виявлення помилок або неточностей у відомостях про особу, внесених до рішень про втрату, позбавлення статусу біженця або додаткового захисту і про скасування рішення про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, протягом місяця з дня отримання особової справи біженця або особи, яка потребує додаткового захисту з письмовим висновком, приймає рішення про їх виправлення", - сказано в тексті закону.

Підкреслюється, що метою прийняття документа є вдосконалення процедури документування осіб, які визнані біженцями або особами, які потребують додаткового захисту в Україні, та забезпечення прав осіб, яких визнано біженцями в Україні на документування з правильними установчими даними.

Також проектом закону будуть приведені у відповідність із законом "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" терміни видачі документів, які оформляються відповідно до зазначеного закону.

Нагадаємо, в Україні станом на 1 лютого 2016 року, взято на облік понад 1,7 млн переселенців з Донбасу та Криму.