ua en ru

Рада посилила контроль за роботою дитячих оздоровчих установ

Рада посилила контроль за роботою дитячих оздоровчих установ Фото: Верховна Рада

За відповідний закон проголосували 252 нардепи

Верховна Рада України посилила контроль за діяльністю дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Відповідний законопроект №2917 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів" у другому читанні підтримали 252 парламентарі, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, передбачається, що керівники дитячих закладів оздоровлення та відпочинку несуть персональну відповідальність за якість послуг, які вони надають, і за збереження життя і здоров'я дітей у відповідності з чинним законодавством.

Наголошується, що оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливих умов для оздоровлення, здійснюється в спеціально пристосованих дитячих закладах оздоровлення та відпочинку або в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на спеціально обладнаних місцях.

Передбачається встановити, що створення, реорганізація та ліквідація дитячих закладів оздоровлення та відпочинку здійснюється за рішенням власника (засновника) або уповноваженого ним органу відповідно до законодавства. При цьому власник оздоровчого закладу не має права ліквідовувати його, зменшувати територію, кількість ліжко-місць, а також здавати в оренду приміщення (будівлі) для провадження діяльності, не пов'язаної з оздоровленням та відпочинком дітей під час їх перебування в ньому, без погодження із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері сім'ї та дітей

Так, проектом закону надається можливість закладам оздоровлення та відпочинку приймати на оздоровлення та відпочинок дітей різного віку разом з батьками. При цьому термін оздоровчої зміни зменшується з 21 до 18 днів.

Законом визначається, що мережа дитячих закладів оздоровлення та відпочинку - сукупність всіх дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (працюючих і непрацюючих), незалежно від форми власності, типу та підпорядкування.
Також дається визначення поняттю державний реєстр майнових об'єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Такий реєстр - це електронна база даних про об'єкти (працюючі і непрацюючі), які призначені для оздоровлення та відпочинку дітей, незалежно від форми власності та підпорядкування, яка створена з метою запобігання ліквідації, передачі під заставу, перепрофілювання та використання не за призначенням об'єктів дитячого оздоровлення та відпочинку.

Згідно з проектом закону, майно дитячого закладу оздоровлення та відпочинку не може бути об'єктом звернення стягнення за борговими зобов'язаннями, не може передаватися у заставу. А у разі банкрутства власника місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування вирішують питання про передачу дитячого закладу оздоровлення та відпочинку в комунальну власність.

Нагадаємо, народні депутати сьогодні підтримали включення до порядку денного законопроектів №6327 (про державні гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів) та №6329 (про внесення змін в бюджетний кодекс України) про медичну реформу.