ua en ru

Рада пішла на консультації щодо законопроекту про заборону дискримінації

Рада пішла на консультації щодо законопроекту про заборону дискримінації Фото: Володимир Гройсман

Засідання почнеться об 11:10

Спікер Верховної Ради України (ВРУ) Володимир Гройсман оголосив 15-хвилинну перерву для консультацій керівників фракцій та депутатських груп щодо проекту закону №3442 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу".Слід зазначити, що Гройсман пропонував нардепам тричі проголосувати за цей законопроект в цілому без обговорення, проте парламентарії не підтримали цю пропозицію (217, 215, 219 голосів під час трьох голосувань).

Зокрема, в ході третього голосування законопроект підтримали 99 депутатів від фракції "Блок Петра Порошенко" (3 - проти, 6 - утрималися, 9 - не голосували, 22 - відсутні), 62 - від фракції "Народний фронт" (2 - проти, 1 - утрималися, 5 - не голосували, 11 - відсутні), 13 - позафракційних (12 - проти, 2 - утрималися, 7 не голосували, 16 - відсутні), 0 - від фракції "Опозиційний блок" (21 - проти, 1 - утрималися, 10 - не голосували, 11 - відсутні), 14 - від фракції "Об'єднання "Самопоміч" (0 - проти, 5 - утрималися, 1 - не голосували, 6 - відсутні), 4 - від групи "Відродження" (0 - проти, 0 - утрималися, 7 не голосували, 11 - відсутні), 1 - від фракції Радикальної партії Олега Ляшка (2 - проти, 6 - утрималися, 6 - не голосували, 6 - відсутні), 10 - від групи "Воля народу" (0 - проти, 0 - утрималися, 4 - не голосували, 6 - відсутні), 16 - від фракції "Батьківщина" (0 - проти, 0 - утрималися, 0 - не голосували, 3 - відсутні).

"Нас зараз відділяють 7 голосів від безвізового режиму з Європейським союзом", - прокоментував спікер останнє голосування, в ході якого законопроект підтримали лише 219 парламентаріїв при мінімально необхідних 226.

"Колеги, заспокойтесь... Колеги, 15 хвилин перерва для консультацій. Дякую", - сказав Гройсман.

Прийняття цієї поправки є одним з необхідних умов лібералізації візового режиму України з ЄС. Сьогодні, 12 листопада - крайній термін розгляду цього питання.

Дана норма передбачає заборону на дискримінацію в трудових відносинах за будь-якою ознакою, в тому числі сексуальної орієнтації. Саме цей момент викликає найбільші суперечки серед парламентарів.

Минулого тижня, 5 листопада, Верховна Рада України в першому читанні прийняла новий проект Трудового кодексу України. Проте в ході розгляду цього законопроекту в парламенті правка щодо недискримінації працівників, зокрема, в залежності від їх сексуальної орієнтації, була відхилена.

Після неодноразових закликів з боку Президента України Петра Порошенка все ж таки прийняти цю норму, парламент повернувся до питання 10 листопада, проте також провалив голосування.