ua en ru

Рада врегулювала управління майновими правами к сфері авторського права

Рада врегулювала управління майновими правами к сфері авторського права Фото: Верховна Рада (УНІАН)

У законі визначається процедура акредитації організацій колективного управління

Парламент підтримав у другому читанні законопроект №7466 "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 246 депутатів Ради.

"Проект акту розроблено з метою реформування системи колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав та унеможливлення незаконної діяльності організацій колективного управління", - наголошується у пояснювальній записці.

Зокрема, у документі визначається процедура акредитації організацій колективного управління.

Так, наразі в Україні здійснюють діяльність 19 організацій колективного управління (ОКУ), які збирають, розподіляють та виплачують винагороду за використання об’єктів авторського права і суміжних прав (музичних творів, фонограм, відеограм тощо). За 2016 рік ними було зібрано близько 80 млн. грн. При цьому існує правову прогалину у регулюванні їхньої діяльності.

Вказано, що Міністерством економічного розвитку і торгівлі України закріплено повноваження із забезпечення ведення обліку організацій колективного управління, визначення уповноважених організації колективного управління, здійснення нагляду за їх діяльністю. Однак на практиці реалізація цих повноважень неможлива. Тому існує необхідність визначення у законі заходів контролю за діяльністю організацій колективного управління.

Зазначимо, що до прийняття документу, незважаючи на часткове регулювання законом "Про авторське право і суміжні права" діяльності організацій колективного управління (статті 48, 49), уповноважених організацій колективного управління (стаття 43), взагалі не були визначені чинними нормативно-правовими актами такі адмінпослуги як:

  • видача, переоформлення, анулювання свідоцтва про облік організації колективного управління;
  • видача, переоформлення, анулювання свідоцтва про визначення організації колективного управління уповноваженою організацією.

Нагадаємо, у січні Кабінет міністрів розглянув зміни до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав.