ua en ru

Рада спростила перетворення особистих селянських господарств в ферми

Рада спростила перетворення особистих селянських господарств в ферми Фото: ВР спростила перетворення селянських господарств в ферми

Закон підтримали 262 парламентаря

Народні депутати підтримали у другому читанні законопроект №1599 "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств". За відповідне рішення проголосували 262 нардепи при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідно до документу, встановлюється, що фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства.

Таке господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа – підприємець. Фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа, діє на основі статуту. При цьому таке господарство має статус сімейного фермерського господарства, за умови що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї відповідно.


Визначається, що фермерське господарство без статусу юрособи організовується на основі діяльності фізособи – підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізособа – підприємець та члени її сім’ї.

Головою сімейного фермерського господарства може бути лише член відповідної сім’ї. Залучення сімейним фермерським господарством інших громадян може здійснюватися виключно для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов’язані з діяльністю господарства і потребують спеціальних знань чи навичок.

Встановлюється, що сімейне фермерське господарство без статусу юрособи організовується фізичною особою – підприємцем самостійно або спільно з членами її сім’ї на підставі договору про створення сімейного фермерського господарства. Договір про створення такого господарства укладається членами однієї сім’ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Підкреслюється, що фермерським господарствам зі статусом сімейних фермерських господарств надається додаткова державна підтримка у порядку, передбаченому Законом України "Про державну підтримку сільського господарства України".