ua en ru

Рада зберегла суму допомоги дітям-інвалідам після 18 років

Рада зберегла суму допомоги дітям-інвалідам після 18 років Фото: Верховна Рада України

Після повноліття допомога інвалідам зменшуватися не буде

Верховна Рада України підтримала у першому читанні та в цілому законопроект № 2026 "Про внесення зміни до статті 18 закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" щодо встановлення доплати інвалідам І групи підгрупи А". За відповідне рішення проголосували 265 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив співавтор законопроекту, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко", голова комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, сьогодні розмір допомоги дитині-інваліду 1 групи підгрупи А до 18 років складає 1950 грн. Проте як тільки дитина-інвалід д досягає 18 років, розмір допомоги знижується майже на 300 грн і складає 1660 грн.

"Ми всі розуміємо, що потреба людини з віком тільки зростає, тому основа мета законопроекту - це не знижувати суму допомоги", - зазначив нардеп.

Так, закон передбачає у статті 18 закону "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" положення, відповідно до якого у разі, коли щомісячний розмір державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд інвалідам з дитинства 1 групи підгрупи А не досягає розміру державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей-інвалідів підгрупи А віком від 6 до 18 років, здійснюватиметься щомісячна доплата у сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

Закон ухвалено з поправкою профільного комітету, що він вступає в силу з 1 січня 2016 р.

Нагадаємо, 2 липня 2013 р. Верховна Рада збільшила держдопомогу дітям-інвалідам із числа сиріт. За законопроект № 2540 "Про внесення зміни до статті 18 закону України" Про державну допомогу сім'ям з дітьми "проголосували 364 народних депутатів з мінімально необхідних 226.