ua en ru

Рада зможе розпускати місцеву владу за поданням Президента, - проект

Рада зможе розпускати місцеву владу за поданням Президента, - проект Фото: Петро Порошенко

Оприлюднено законопроект №2217а

Повноваження органу місцевого самоврядування буде припиняти Верховна Рада за поданням Президента після схвалення Конституційного суду України. Про це йдеться в законопроекті Президента "Про внесення змін до Конституції України (децентралізації влади)" №2217а.

Зокрема, згідно із законопроектом, Президент України тимчасово припиняє повноваження голови громади, склад ради громади, районної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого. Тимчасовий державний уповноважений направляє й організує діяльність відповідних виконавчих органів місцевого самоврядування громади, виконавчого комітету районної, обласної ради.

Конституційний суд України розглядає таке звернення Президента України невідкладно.

У разі визнання Конституційним судом акту глави громади, ради громади, районної, обласної ради таким, що відповідає Конституції України, Президент України скасовує акт, виданий згідно з частиною третьою цієї статті.

У разі визнання Конституційним судом акту глави громади, ради громади, районної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції України, Верховна Рада України за поданням Президента України достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради та призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку".

Нагадаємо, сьогодні Порошенко вніс у Раду проект змін до Конституції щодо децентралізації.

Раніше робоча група з питань конституційних основ організації і здійснення державної влади і децентралізації пропонує закріпити в Конституції України право Президента України припиняти повноваження органу місцевого самоврядування і призначати тимчасового державного уповноваженого терміном на 1 рік.