ua en ru

Рада рекомендує Порошенко оголосити 2019-й роком Соборності України

Рада рекомендує Порошенко оголосити 2019-й роком Соборності України Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

ВР постановила урочисто відзначити на держрівні 100-річчя проголошення Акта Злуки УНР и ЗУНР

Верховна рада України підтримала за основу та в цілому проект постанови №8088 "Про проведення Всеукраїнської естафети єднання з нагоди 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ з другого разу проголосували 233 нардепа (спочатку 217 депутатів ВР).

Так, згідно з текстом документу, парламент рекомендує президенту України оголосити 2019 рік роком Соборності України.

"Верховна рада України постановляє урочисто відзначити на державному рівні 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки", - сказано у тексті постанови.

Крім того, Кабміну у двотижневий термін доручено утворити організаційний комітет з підготовки та проведення Всеукраїнської естафети єднання, а також розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 100-річчя проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР та проведення Всеукраїнської естафети єднання, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення здійснення необхідних підготовчих робіт, культурно-мистецьких та просвітницьких заходів.

Відповідно до постанови, що у рамках підготовки та проведення заходів, зокрема, передбачається організація та проведення в усіх регіонах України вказаної естафети. Розпочнеться вона 1 грудня 2018 року в місті Фастові Київської області, а завершиться 22 січня 2019 року у місті Києві на Софійській площі за участі представників усіх областей України, АР Крим, міст Києва та Севастополя.

Також передбачається добудова вокзального комплексу станції Фастів з організацією Музею Соборності України та здійснення в місті інших необхідних робіт, передбачивши на це відповідні кошти з державного бюджету України.

Крім того, нардепи рекомендують Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету "Соборна Україна".

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, 13 листопада 2014 року президент України Петро Порошенко підписав укази про святкування щорічно 21 листопада Дня гідності і свободи, а 22 січня - Дня соборності України.

У цьому році 22 січня у центрі столиці на Хрещатику понад 700 осіб розгорнули синьо-жовтий прапор довжиною в один кілометр. Прапор створили скарбники всіх регіонів у рамках всеукраїнської акції "Об'єднаємо Україну!".