ua en ru

Рада дозволила військовим переносити невикористані відпустки на наступний рік

Рада дозволила військовим переносити невикористані відпустки на наступний рік Фото: засідання Верховної Ради

Відпустка може бути використана кількома частинами

Верховна Рада України підтримала в першому читанні і в цілому законопроект № 2234 "Про внесення змін до статті 10-1 закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо відпусток військовослужбовцям)". За відповідне рішення проголосували 254 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Як заявив народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка", голова комітету Верховної Ради України з справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, цей законопроект передбачає:

1) Надати право військовослужбовцям, які не використали в умовах особливого періоду своє право на щорічну відпустку, використовують його впродовж наступного календарного року, у тому числі декількома частинами.

2) Надати право на відпустку у перший рік служби всім військовим крім строковиків (сьогодні таке право мають тільки військові-контрактники).

Метою законопроекту є забезпечення умов для належного виконання особовим складом військових формувань своїх службових обов'язків, створення сприятливого морально-психологічного клімату в умовах підвищеного психологічного і нервового навантаження під час проходження служби, зокрема, в особливий період шляхом внесення змін в порядок надання військовослужбовцям відпусток.

Нагадаємо, 15 квітня в Україні набув чинності закон про трудові гарантії військовим на час мобілізації.