ua en ru

Рада ратифікувала угоду з ЄІБ про реконструкцію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород на 300 млн євро

Рада ратифікувала угоду з ЄІБ про реконструкцію газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород на 300 млн євро Фото: газопровід Уренгой-Помари-Ужгород

За відповідне рішення проголосували 254 нардепи

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект №0041 "Про ратифікацію фінансової угоди щодо газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород (проект "Реконструкція, капітальний ремонт і технічне переоснащення магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород") між Україною та Європейським інвестиційним банком". За відповідне рішення проголосували 254 нардепи при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Прийняття проекту закону України дозволить розпочати реалізацію проекту "Реконструкція, капітальний ремонт і технічне переоснащення магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород", що сприятиме забезпеченню безперебійного та надійного транспортування газу до країн Європи через територію України.

Як заявив під час представлення даного законопроекту у Верховній Раді України заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік, ратифікація цієї угоди дозволить залучити кредит у розмірі 150 млн євро від Європейського інвестиційного банку. Також, за його словами, залучення коштів від ЄІБ є однією з умов на отримання позики також від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у розмірі також 150 млн євро.

"Загальна вартість проекту становить 355 млн євро, з яких 300 млн - кошти європейських банків, а 55 млн євро - кошти Україні", - сказав Светелік.

За його словами, згідно із фінансовими умовами, кредит надається на пільгових умовах на термін 15 років з пільговим терміном погашення 5 років. Завершення реалізації угоди планується у 2019 р.

"Реалізація дозволить здійснити капітальний ремонт чотирьох ділянок лінійної частини газопроводу загальною протяжністю 119 км. Виконати реконструкції компресорної станції "Ромни" магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород", - сказав Светелік.

Нагадаємо, на транзитних трубопроводах ГТС України у 2015 р. буде проведено 16 ремонтних робіт.