ua en ru

Рада ратифікувала протокол про стратегічну екологічну оцінку

Рада ратифікувала протокол про стратегічну екологічну оцінку Фото: Верховна Рада

СЕО - є одним з важливих інструментів реалізації екологічної політики

Верховна Рада України підтримала проект закону № 0032 "Про ратифікацію протоколу про стратегічну екологічну оцінку (СЕО) до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті". За відповідне рішення проголосували 279 надепів з 226 мінімально необхідних.

Як заявив заступник міністра екологія та природних ресурсів Сергій Курикін під час представлення даного законопроекту у парламенту, цей документ розроблений у рамках адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу. Так, протокол відтворює підхід, прийнятий на рівні ЄС та закріплений у Директиві 2001/42/EC.

"Стратегічна екологічна оцінка - це оцінка ймовірних екологічних наслідків, пов'язаних із здоров'ям населення. Стратегічна екологічна оцінка - є одним з важливих інструментів реалізації екологічної політики в нашій країні", - повідомив Курикін.

Як зазначається у пояснювальній записці, цей закон ратифікує протокол для забезпечення високого рівня охорони навколишнього середовища шляхом планування суспільного розвитку та господарської діяльності із врахуванням пріоритетності факторів впливу на навколишнє середовище, природокористування та забезпечення сталості екосистем у процесі прийняття стратегічних рішень.

Основні завдання реалізації запропонованої законопроектом стратегічної екологічної оцінки, мають поетапно вирішуватись у наступні роки:

а) інтеграція екологічних цілей та пріоритетів, що пов'язані із забезпеченням сталого розвитку до розробки планів та програм;

б) поширення практики СЕО на місцеві плани й програми, що можуть ініціюватися відповідними органами виконавчої влади;

в) удосконалення механізмів реалізації СЕО та контролю її ефективності щодо планів та програм загальнодержавного та міжнародного значення.

Нагадаємо, Кабмін дозволив Держекоінспекції перевірити "БРСМ".