ua en ru

Рада ратифікувала фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком

Рада ратифікувала фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком Фото: Верховна Рада

Загальна вартість проекту становить орієнтовно 400 млн євро

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №0139 "Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Міський громадський транспорт України") між Україною та Європейським інвестиційним банком". Документ з другого разу підтримали 230 парламентарів (спочатку 225 нардепів), передає кореспондент РБК-Україна.

Фінансову угоду підписано 11 листопада 2016 року у Києві з метою залучення коштів у розмірі 200 млн євро для забезпечення стабільного функціонування і подальшого розвитку міського громадського транспорту в містах України.

Проект "Міський громадський транспорт в Україні" спрямований на реалізацію заходів з оновлення парку автобусів, трамваїв, тролейбусів, вагонів метрополітену, будівництва та реконструкції трамвайних і тролейбусних ліній, заміну тягових підстанцій, впровадження сучасних систем оплати проїзду та інформаційних систем за рахунок залучених кредитних коштів Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Загальна вартість проекту становить орієнтовно 400 млн євро.

Фінансування проекту планується здійснити за рахунок залучених кредитних коштів ЄІБ під державні гарантії в обсязі – 200млн євро, строком до 22 років з пільговим періодом до 5 років. Джерелом співфінансування проекту будуть залучені кошти Європейського банку реконструкції та розвитку та/або кошти місцевих бюджетів, кінцевих бенефіціарів.

"Ратифікація Фінансової угоди дасть змогу створити умови для надання населенню високоякісних послуг з перевезення автобусами, трамваями, тролейбусами та метрополітеном, зокрема, з урахуванням потреб інвалідів з ураженнями органів зору, слуху, опорно-рухового апарату та інших маломобільних груп; підвищити рівень технічного оснащення підприємств міського громадського транспорту та ефективності їх роботи; зберегти та примножити електротранспортну інфраструктуру та маршрутну мережу в Україні", - наголошується у пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко підписав закон, який передбачає введення електронного квитка в транспорті.