ua en ru

Рада розгляне питання зниження ренти на газ 5 листопада

Рада розгляне питання зниження ренти на газ 5 листопада Фото (прес-служба ВР): пленарне засідання Верховної Ради

Профільний комітет ВР сьогодні ввечері схвалив до другого читання поправки до Податкового кодексу

Верховна Рада України розгляне питання про зниження ренти на газ 5 листопада. Про це сьогодні журналістам повідомив перший заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" (БПП) Ігор Кононенко, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Кононенка, в ході вечірнього засідання парламенту комітет ВР з питань податкової та митної політики схвалив поправки до другого читання до депутатського законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу щодо здешевлення вартості газу для населення (№2835).

"У мене інформація від голови комітету (Ніна Южаніна, - ред.), що комітет проголосував і прийняв рішення", - сказав Кононенко.

Як зазначив представник БПП, відповідне питання Рада розгляне вже 5 листопада.

"Потрібна порівняльна таблиця, її немає, потрібен час, тому цей закон стоїть у порядку денному на четвер", - додав Кононенко.

Як заявила РБК-Україна Южаніна, законопроект буде розглянуто в четвер, оскільки потрібен час для підготовки порівняльної таблиці до другого читання.

"Як і було прийнято в першому читанні, для "Укргазвидобування" рента 70% буде змінена на таку, як і для решти суб'єктів видобутку - 29% і 14% залежно від глибини видобутку: до 5 км - 29%, глибше - 14%. Що стосується договорів про спільну діяльність, ставка залишається 70% для всіх суб'єктів господарської діяльності, у яких є частка напряму держави або опосередковано і вони є учасниками спільного договору", - розповіла голова профільного комітету ВР.

Нагадаємо, згідно із законопроектом №2835, пропонується зменшити ренту на видобуток газу із 70% до 29%, якщо такий газ видобувається на родовищах завглибшки до 5 км, і до 14%, якщо газ видобувається на родовищах більше 5 км. Також пропонується зменшити ренту на видобуток газу до 29% і 14% для "Укргазвидобування" і залишити ставку у 70% для компаній, що здійснюють спільну діяльність, якщо у такій спільній діяльності є частка держави.

Як повідомлялося, 6 жовтня Верховна Рада прийняла за основу депутатський законопроект про зниження ставок ренти на видобуток газу (№2835). У разі його прийняття в цілому, як заявляла РБК-Україна голова парламентського комітету з податкової і митної політики Ніна Южаніна, українці можуть розраховувати на певне зниження вартості газу.