ua en ru

Рада розгляне всі чотири законопроекти про мову, - нардеп

Рада розгляне всі чотири законопроекти про мову, - нардеп Фото: Ірина Подоляк (facebook.com iryna podolyak)

Законопроекти будуть ставити на рейтингове голосування у сесійній залі

Комітет парламенту з питань культури та духовності буде рекомендувати Верховній раді розглянути всі чотири законопроекти про мову. Про це у коментарі РБК-Україна розповіла заступник глави комітету, народний депутат Ірина Подоляк.

За її словами, законопроекти будуть ставити на рейтингове голосування.

"Ці чотири законопроекти вже давно розглянуті у нас у комітеті. Верховна рада буде розглядати усі законопроекти. Наскільки я розумію, буде рейтингове голосування. Той законопроект, який набере більшу підтримку, розглядатимуть як основний у першому читанні. Вже до нього будуть вноситись тоді правки між першим та другим читанням", - розповіла Подоляк.

Нардеп зазначила, що комітет буде рекомендувати парламенту розглянути в залі всі чотири законопроекти, подані депутатами: № 5556, 5669, 5670, 5670-д.

"Причина в тому, що це питання роблять чутливим. Дуже часто в таких питаннях, які мають суспільний резонанс, комітет ухвалює рішення виносити в зал усі законопроекти для того, щоб депутати визначились", - додала вона.

Велику кількість законопроектів нардеп пояснює тим, що кожен член парламенту має право законодавчої ініціативи.

"Законопроектів могло бути і 450. На мою думку, це і була мета, щоб законопроектів (про мову, - ред.) було якомога більше, щоб створити непотрібний ажіотаж навколо мовного питання. Тобто для того, щоб закон про державну мову ніколи не був ухвалений. Але я думаю, що суспільство вже зріло з цього приводу. Є консенсус. Тому, я думаю, ми знайдемо рішення у сесійній залі", - розповіла парламентар.

Нагадаємо, голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що законопроект про державну мову буде ключовим на поточному пленарному тижні парламенту.

Як писало РБК-Україна раніше, у порядку денному комітетів зазначено, що на цьому пленарному тижні в профільних комітетах ВР планують розглянути шість законопроектів про мовну політику.