ua en ru

Рада розширила коло осіб з правом на соцдопомогу в разі смерті одного з батьків

Рада розширила коло осіб з правом на соцдопомогу в разі смерті одного з батьків Фото: Верховна Рада

За документ проголосував 231 нардеп

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект № 4668 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника". За документ проголосував 231 депутат Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, документом передбачається розширити коло осіб, які мають право на державну соціальну допомогу, дітьми у віці до 18 років (і тими, що навчаються - до 23 років) у разі смерті одного з батьків, який не набув права на пенсію, та надати право на отримання у зв'язку цим тільки одного виду державної допомоги (за вибором).

Також визначено умови і період, на який призначається допомога; встановлюється розмір такої допомоги на кожну дитину на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних незалежно від доходу сім'ї.

Крім того, законом надається можливість одержання на дитину-інваліда одночасно допомоги у зв'язку з інвалідністю та допомоги у зв'язку з втратою годувальника.

Згідно з документом, допомога дітям призначається з дня, наступного за днем ​​смерті годувальника, якщо звернення про призначення допомоги надійшло не пізніше 12 місяців з дня смерті.

Раніше автори законопроекту зазначали, що в разі його прийняття дію закону буде поширено на 22,1 тис. сімей, які втратили годувальника, в тому числі 1,3 тис. сімей з дітьми-інвалідами. Таким чином, на реалізацію норм законопроекту необхідно 150 млн гривень.

Нагадаємо, за всі роки незалежності України чисельність дитячого населення істотно знижується.