ua en ru

Рада провалила закон про призначення місцевих прокурорів за відкритими конкурсами

Рада провалила закон про призначення місцевих прокурорів за відкритими конкурсами Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували лише 224 нардепи

Верховна Рада України не підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 2667 "Про внесення змін до закону України "Про прокуратуру" (щодо удосконалення та особливостей застосування окремих положень)". За відповідне рішення з двох спроб проголосували лише 224 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Депутати тричі намагалися повернутися до розгляду цього законопроекту, але кожен раз для прийняття рішення не вистачало кількох голосів. Депутати тричі намагалися повернутися до розгляду цього законопроекту, але кожен раз для прийняття рішення не вистачало декількох голосів (219, 225 та 222 голоси відповідно). Зокрема за цей законопроект не дали жодного голосу фракції коаліції "Самопоміч" ("за" 0 зі 31 нардепів) та фракція Радикальної партії Олега Ляшка ("за" 0 з 21 парламентаря).

Як заявив голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Андрій Кожем'якін під час засідання ВРУ, зазначений законопроект внесений з метою визначення механізмів реалізації положень нового закону України про прокуратуру від 14 жовтня 2014 р. в частині: добору прокурорських кадрів, здійснення дисциплінарного провадження до запровадження у повній мірі органів прокурорського самоврядування та формування дисциплінарної комісії прокурорів.

"До законопроекту надійшла 91 поправка, 28 з який комітетом повністю або частково враховані. Зазначені поправки дають можливість зобов'язати прокурора віддавати вказівки тільки у письмовій формі; призначати прокурорами місцевих прокуратур також осіб, які мають досвід прокурорської діяльності, проте в день набрання чинності чим законом, не працюють в органах прокуратури , за умови проходження ними тестування; поширити порядок призначення на посаду керівника місцевої прокуратури за результатами чотирирівневого відкритого конкурсу і на першого заступника та заступника голови місцевої прокуратури", - заявив Кожем'якін.

Крім того, члени комітету ухвалили рішення про необхідність внесення змін щодо кількості членів конкурсної комісії до статті 8-1 закону про прокуратуру, відповідно до якої, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та його заступники призначаються на посаду генеральним прокурором України за результатами відкритого конкурсу. "А саме підтримано рішення, що членами конкурсної комісії від Верховної Ради буде 6 осіб, а від Ради прокурорів - 5 (у попередній редакції - 5 та 4 відпоідно)", - сказав нардеп.

Також, за його словами, члени комітету ухвалили рішення, яким залишили єдину вертикаль в органах прокуратури, при цьому керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури має право призначати прокурорів спец прокуратури за результатами відкритого конкурсу, який проводиться конкурсною комісію у складі керівника спецпрокуратури та представників від Генпрокуратури.

Також керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури підпорядковується безпосередньо Генеральному прокурору України.

"На адміністративні посади у спецпрокуратуру призначає генеральний прокурор України також за результатами відкритого конкурсу", - зазначив нардеп.

Також за рішенням комітету Національна академія прокуратури України буде займатись перепідготовкою фахівців, а не проводити повний навчальний процес.

"Також члени комітету погодились з необхідністю зберегти класні чини працюючим прокурорам, а для тих, хто вперше приходить на роботу до органів прокуратури , жодних класних чинів не передбачено", - сказав Кожем'якін.

Проектом передбачається внесення змін до статей 8, 81, 11, 13, 15, 39, 41, 51 закону, якими пропонується визначити перелік адміністративних посад військових прокуратур, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і порядок призначення на ці посади, а також чітко розмежувати суб'єкта призначення на адміністративні посади в регіональних та місцевих прокуратурах.

З метою оптимізації структури регіональних та місцевих прокуратур з урахуванням обсягу виконуваної роботи, обсягу мешканців регіону тощо вносяться зміни до статей 10 і 12 закону, згідно з якими визначення кількості заступників керівника регіональної та місцевої прокуратури здійснюється у кількості не більше трьох для заступників керівника регіональної прокуратури та двох для заступників керівника місцевої прокуратури.

Передбачається також, що положення статті 12 та додатку до закону щодо переліку та територіальної юрисдикції місцевих прокуратур (зі змінами) набирають чинності з 15 грудня 2015 р. До створення зазначених прокуратур їх повноваження здійснюватимуть міські, районні, міжрайонні, районні в містах прокуратури, що діють на сьогодні, а за прокурорами та керівниками цих прокуратур зберігатиметься відповідний правовий статус, який вони мали до набрання чинності законом, при реалізації функцій прокуратури.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала цей законопроект в першому читанні 21 травня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 265 депутатів при 226 мінімально необхідних.