ua en ru

Рада просить іноземні парламенти засудити ескалацію збройної агресії РФ проти України

Рада просить іноземні парламенти засудити ескалацію збройної агресії РФ проти України Фото: ВР просить засудити ескалацію агресії РФ проти України

Звернення підтримали 258 нардепів

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому проект постанови №6039 "Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій щодо засудження ескалації збройної агресії Російської Федерації проти України". За документ проголосували 258 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, нардепи підкреслили неприпустимість умисного використання цивільних об’єктів як воєнних цілей та засудили застосовування нападів невибіркового характеру і зброї невибіркової дії та інших заборонених засобів і методів ведення війни, зокрема використання цивільних об’єктів для прикриття важких озброєнь.

У зверненні також наголошується на неприпустимості використання артилерії та ракетних систем залпового вогню в районах скупчення або проживання цивільного населення. Рада також зазначила необхідність відвернення гуманітарної катастрофи, що складається в місті Авдіївка Донецької області.

"Верховна Рада України закликає парламенти іноземних держав та міжнародні організації засудити Російську Федерацію за порушення режиму припинення вогню, передбаченого Мінськими домовленостями, навмисну руйнацію іррегулярними та регулярними збройними формуваннями Російської Федерації міста Авдіївка Донецької області та варварські напади на об’єкти, необхідні для виживання цивільного населення", - підкреслюється в документі.

ВР також закликає Організацію з безпеки і співробітництва в Європі сприяти дотриманню Росією режиму припинення вогню на Донбасі, зокрема в районі Авдіївці.

Парламент також звернувся до міжнародних організацій, представників громадянського суспільства, правозахисних організацій із закликом розслідувати випадки серйозних порушень міжнародного гуманітарного права в ході нинішньої ескалації збройної агресії РФ проти України, зокрема можливого скоєння воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Крім того, Рада доручила Генеральній прокуратурі України надіслати до Міжнародного кримінального суду матеріали і документи, які свідчать про порушення міжнародного гуманітарного права під час ескалації збройної агресії РФ, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян.

Нагадаємо, в місті Краматорськ рятувальники розвантажили 5 вантажних автомобілів гуманітарної допомоги для жителів Авдіївки з Київської, Дніпропетровської, Рівненської областей та міста Слов'янськ в кількості 35,5 тонн.