ua en ru

Рада продовжила мораторій на перевірки бізнесу до 2018

Рада продовжила мораторій на перевірки бізнесу до 2018 Фото: Верховна Рада України

Закон з третього разу підтримали 235 нардепів

Верховна Рада України (ВР) продовжила мораторій на перевірки бізнесу до 31 грудня 2017 року, встановивши повне обмеження на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (крім проведення планових заходів Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України в частині перевірки безпечності та якості харчових продуктів), передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідний проект закону №3153 "Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" у другому читанні підтримали з третього разу 235 нардепів. Спочатку за проект проголосували 207 і 224 парламентаря.

Законом вводяться обмеження на позапланову перевірку, яка може бути проведена тільки на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб'єктом господарювання її законних прав. Таке звернення повинно бути розглянуто та погоджено ДРС (Державною реєстраційною службою).

Таким чином, громадянам забезпечується можливість захисту своїх прав в разі їх порушення. Одночасно впроваджується механізм захисту бізнесу від необґрунтованих перевірок контролюючими органами. Також законодавчою ініціативою передбачена повна публічність механізму узгодження ДРС і обов'язкова вимога до початку проведення заходів державного нагляду оприлюднити на офіційному веб-сайті ДРС дозвіл на їх проведення.

Документом передбачається залишити також можливість проведення органами державного нагляду (контролю) позапланових перевірок з дозволу Кабінету міністрів України; за письмовою заявою суб'єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням; за рішенням суду.

При цьому законом визначено, що під мораторій не підпадають: 1) органи, діяльність яких не має значного впливу на малий і середній бізнес; 2) органи, порядок перевірок яких вже був реформований окремим Законом; 3) органи, які вже пройшли внутрішнє реформування.

Проектом закону визначається перелік таких органів.

Нагадаємо, даний законопроект був прийнятий в першому читанні ще в листопаді 2015 року. Тоді він передбачав мораторій на перевірки до липня 2016 року.