ua en ru

Рада закликає сторони конфлікту в Сирії припинити бойові дії на всій території держави

Рада закликає сторони конфлікту в Сирії припинити бойові дії на всій території держави Фото: Верховна Рада України

Крім того, парламент просить міжнародні організації посилити тиск на режим Путіна для примусу Росії дотримуватись норм міжнародного права

Верховна Рада України підтримала проект постанови №5214 "Про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та Організації ісламського співробітництва щодо останніх подій в Сирії". За документ проголосував 241 нардеп, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми бачимо подібність у проведенні агресивної політики Росії щодо України, так і Сирії. Використовуючи гасло протистояння з міжнародним тероризмом, як прикриття, російські влади з метою створення зон нестабільності у всіх регіонах, вона вважає сферою свого впливу і підтримки диктаторських режимів ", - йдеться в проекті.

Так, ВР закликає всі причетні сторони сприяти створенню необхідних передумов для відновлення політичного процесу врегулювання, спрямованого на створення інклюзивної перехідною влади в Сирії, з подальшим прийняттям Конституції і проведенням виборів відповідно до Женевських комюніке 2012 року та резолюції Ради Безпеки ООН 2254 (2015).

Український парламент також закликає сторони конфлікту в Сирії припинити активні бойові дії на всій території держави, зокрема у місті Алеппо, і дотримуватися режиму припинення вогню; дотримуватися норм міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права; забезпечити умови для створення гуманітарних коридорів для евакуації поранених

Рада також просить сторони збройного конфлікту, зокрема Російську Федерацію відмовитися від застосування напади невибіркового характеру і зброї невибіркового дії, а також інших заборонених засобів і методів ведення війни в ході бойових дій на території Сирії, зокрема від застосування авіації та артилерії в місцях скупчення і проживання цивільного населення

Нардепи закликають сторони конфлікту почати переговори щодо політичного врегулювання конфлікту в Сирії на основі резолюцій Ради Безпеки ООН, а Рада Безпеки ООН - створити міжнародну групу слідчих з розслідування військових злочинів сирійського режиму і його союзника - РФ.

Крім того, парламент просить міжнародні організації, зокрема ООН і Європейський союз посилити тиск на режим Путіна з метою примусу Росії дотримувати норми міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права в ході збройного конфлікту на території Сирії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Меркель не виключає введення нових санкцій проти Росії через Сирії.