ua en ru

Рада визнала геноцид кримськотатарського народу у травні 1944

Рада визнала геноцид кримськотатарського народу у травні 1944 Фото: лідер кримськотатарського народу Мустафа Джамілев

Постанову прийнято із зачитаною під стенограму поправкою

Верховна Рада України (ВР) визнала геноцид кримськотатарського народу у травні 1944 року. Відповідний проект постанови №2493 у першому читанні і в цілому підтримали 245 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Для відновлення історичної справедливості та недопущення в майбутньому здійснення подібних дій щодо кримськотатарського та/або будь-якого іншого народу, відповідно до Конвенції ООН про попередження злочину геноциду і покарання за нього, депортація кримських татар із Криму 1944 р. має бути визнана геноцидом кримськотатарського народу і отримати належну реакцію з боку України і міжнародного співтовариства", - йдеться в документі.

Крім того, відповідно до зачитаної під стенограму правки, постанову доповнили наступним пунктом: Верховна Рада України заявляє, що системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національними ознаками, організація етнічного та політично вмотивованого переслідування кримських татар, їхніх органів, таких як Меджліс кримськотатарського народу, на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації з дати початку тимчасової окупації - є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу.

Зазначається, що прийняття постанови не потребує додаткових витрат з держбюджету України.

Нагадаємо, відповідний проект постанови №2493 про визнання геноциду кримськотатарського народу було зареєстровано нардепом від "Народного фронту" Миколою Княжицьким 10 серпня.