ua en ru

Рада визнала факт збройної агресії РФ проти України

Рада визнала факт збройної агресії РФ проти України Фото: Рада визначила дату початку розв'язаної Путіним війни

Народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому проект постанови № 2332 "Про відсіч збройної агресії Російської Федерації і подолання її наслідків". За відповідне рішення проголосували 259 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Постанова передбачає положення про факти збройної агресії Російської Федерації проти України, міжнародні зобов'язання, порушені Російською Федерацією у зв'язку з вчиненням акту збройної агресії проти України, про наслідки збройної агресії для України і відповідні вимоги України до Російської Федерації у зв'язку з здійсненням акту збройної агресії проти України.

Нардеп від фракції Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий закликав нардепів підтримати проект постанови №2332 про заяву Верховної "Про відсіч збройної агресії Російської Федерації і подолання її наслідків".

"Сьогодні вранці я вбив свою бабусю. Так Франклін Рузвельт час від часу починав свої виступи, щоб всі звернули увагу і його почули. Я дуже прошу, щоб ви мене почули..." - почав Лозовий.

Лозовий зазначив, що ті нардепи, які не проголосують за цей документ, "це п'ята колона, або людина, якій байдуже, якому наплювати".

Як заявила співавтор проекту постанови народний депутат з фракції "Самопоміч" Оксана Сироїд, цей документ - це спільне напрацювання депутатів всієї фракції коаліції.

"Метою проекту постанови є створення юридичної основи для пред'явлення претензії Росії у зв'язку зі збройною агресією РФ проти України. Постанова є першим консолідованим документом, у якому сформульовано хронологія збройної агресії РФ проти України, зокрема це перший юридичний документ, в якому буде вказано дата початку російсько-української війни 20 липня 2014 року", - заявила Сироїд.

Вона зазначила, що в документі також міститься перелік міжнародних зобов'язань, які порушила Росія, постанова містить також наслідки війни на Донбасі для України.

"Це і окупація українських територій, і матеріальний збиток, нанесений Росією, і людські жертви, і порушення прав людини", - зазначила нардеп.

Також постанова містить перелік вимог, на яких Україна буде наполягати для подолання наслідків агресії.

Нагадаємо, 27 січня 2015 р. Верховна Рада визнала Росію країною-агресором.