ua en ru

Рада знизила "зелений тариф" на електроенергію до середньосвітового рівня

Рада знизила "зелений тариф" на електроенергію до середньосвітового рівня Фото: Верховна Рада України

За відповідне рішення проголосували 273 нардепа при 226 мінімально необхідних

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект № 2010-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії". За відповідне рішення проголосували 273 нардепи при 226 мінімально необхідних.

"Даний закон дасть можливість зекономити до кінця року 1 млрд грн на енергоринок. Це дасть можливість збалансувати ринок енергетики. Більше того це дасть можливість вирівняти справедливість на ринку альтернативної енергетики", - заявив Демчишин.

"Більше того, зменшуючи тариф, ми, як би було не дивно, стимулюємо інвесторів заходити в цей ринок. Тому що не буде ризику того, що тарифи будуть понижуватись. Даним законопроектом ми зафіксуємо базу на наступні 3-5 років і це дасть можливість все-таки розвивати цей дуже важливий для української енергетики ринок", - зазначив міністр.

Закон вносить зміни до законів України "Про альтернативні види палива", "Про електроенергетику" та "Про засади функціонування ринку електричної енергії України", спрямовані на:

- наближення рівнів "зеленого" тарифу на електроенергію, що вироблена з використанням альтернативних джерел енергії, до середньосвітових рівнів;

- скасування пільг щодо приєднання об'єктів електроенергетики, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел;

- скасування вимоги щодо місцевої складової як такої, що суперечить вимогам міжнародних договорів, ратифікованих Україною;

- встановлення розмірів винагороди у вигляді надбавки до "зеленого тарифу" за використання складових українського виробництва при проектуванні та будівництві об'єктів енергетики на альтернативних джерелах енергії;

- вирішення проблеми надмірного стимулювання розвитку виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання та недостатнього стимулювання біоенергетики та геотермальної енергетики;

- стимулювання приватних домогосподарств до запровадження енергоефективних технологій виробництва електричної енергії не лише з енергії сонячного випромінювання, а й з енергії вітру.

Як повідомив народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Сергій Лещенко на своїй сторінці про соцмережі Facebook, цей закон передбачає зниження "зеленого" тарифу у 2 рази до 1 січня 2017 р.

"Парламент в цілому проголосував закон про альтернативну енергетику. Для електростанцій Клюєва в 2 рази знижений "зелений тариф". Той зелений тариф, який був чи не найвищим у Європі, який вони пролобіювали при Януковичі. Тариф знижено на півтора роки - до 1 січня 2017 р. Але очевидно, що це буде пролонговано. Схоже, Клюєву як останньому з Могікан донецької банди, на цьому тижні доводиться віддуватися за всю братву", - напивал Лещенко.

На тему "зрада" и "нас сливают". Парламент в целом проголосовал закон о альтернативной энергетике. Для электростанций Кл...

Posted by Сергій Лещенко on 4 Июнь 2015 г.

У свою чергу член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус в коментарі до посту Лещенко повідомив, що з 2017 р. до 2030 р. знову буде повернутий найвищий у Європі тариф.

"А те, що буде пролонговано - неочевидно, тому що зараз волі депутатів не вистачило урізати на більший термін, а такий варіант пропонувався", - зазначив Герус.

Крім того, за словами Геруса, цей закон назавжди знімає місцеву складова для отримання "зеленого тарифу".

"Велике сонце більше 10 Мвт урізається на 44% до 31 грудня 2016 р. З 2017 р. знову отримують повний тариф (0,47 євро за КВт.год. зараз це 11,75 грн.). Залишається 100% привязка до євро (ризики девальвації повністю на споживачах)", - написав Герус на своїй сторінці.

ВРУ проголосувала законопроект 2010-Д.- знімається місцева складова для отримання "зеленого" тарифу (назавжди). Це було...

Posted by Andriy Gerus on 4 Июнь 2015 г.

Нагадаємо, Верховна Рада України не підтримала в першому читанні № 2877 "Про внесення змін у деякі закони України щодо вступу в силу актів Кабінету міністрів України".